Islamsk stiftelse i Volda kan hindre fraflytning 

Islamsk stiftelse

TRAVEL: Saeed Mahmood har nok å ta fingrene fatt i med oppstart av en ny Islamsk stiftelse, skole, jobb og familie. 

Saeed Mahmood ønsker å starte en islamsk stiftelse i Volda. Han mener dette kan løse både fraflytning og integrering i bygda.

Volda statlige mottak blir nå lagt ned. Dette fører til at både muslimske asylsøkere og lokale muslimer mister sin møteplass. Saeed Mahmood mener derfor at det nå er på høy tid å starte opp en Islamsk stiftelse i Volda og at dette vil bety mye for det lokale muslimske samfunnet.

Hør reportasjen fra Radio Volda her:


- Vi ønsker å starte opp et muslimsk trossamfunn i Volda. Vi har allerede rundt 200 medlemmer fra Volda, Ørsta, Fosnavåg, Herøy og Ulsteinvik. Da asylmottaket ble lagt ned mistet vi vår samlingsplass der vi møttes og ba fredagsbønn. Vi ønsker å starte et senter der hvor alle muslimer kan samles, og dette vil ha stor betydning, spesielt for barn, som kan lære å utvikle sitt språk, sin kultur og religion her, forteller Saeed.

Ikke registrert

Den islamske stiftelsen har vært et pågående prosjekt i snart to år, og Saeed kan fortelle at mange har forsøkt å starte opp noe før han også. Selv om motivasjonen og viljen er til stede, har Saeed og resten av trossamfunnet støtt på en del problemer på veien og er enda ikke registrert som et trossamfunn.

- Vi har sendt søknad til fylkesmannen, men er ikke registrert enda. Det har vært en lang prosess, men vi søkte dessverre litt for sent. Nå som mottaket har blitt lagt ned, begynner det å haste litt, og vi trenger et midlertidig lokale før 2018 slik at vi har et sted vi kan møtes, be og feire id, sier han.

Kommunen har egentlig ikke noe ansvar når det kommer til å skaffe lokaler til religiøse organisasjoner. Jørgen Amdam, ordfører i Volda, sier at kommunen ønsker å være behjelpelig i Saeed sin sak.

- Vi forventer at de ordner alt med registrering for at vi skal få ordnet en mer permanent løsning med lokaler, da vil de også få en betydelig støtte av kommunen. Fram til den tid, når de ikke har en permanent inntekt, ønsker vi å hjelpe til så godt vi kan med å leie ut kommunestyresalen, Samfunnshuset og andre kommunale lokaler til en billigere penge, sier Amdam.

Forene folket

Saeed har en visjon om et senter som skal forene muslimer, og samtidig hjelpe dem med å bli integrert i det norske samfunnet. Han hevder også at et slikt senter vil kunne forhindre fraflytning fra Volda til de store byene.

- Jeg tror vi må glemme forskjellene, og fokusere på at vi er ett muslimsk folk. Det nye islamske senteret skal tilhøre alle muslimer. Volda trenger også et slikt senter for å hindre at folk flytter til de større byene. Når man mangler et sted hvor man kan møtes, fører dette fort til at folk blir sittende inne, eller flytter til større byer hvor det finnes slike sentre. Senteret kan også være med på å bedre integreringen, ved at vi kan tilby norskkurs på kveldene, avslutter Mahmood.