Lena og Trille er tilbake

Maria Parr med ny barnebok om Trille og Lena

TILBAKE TIL VOLDA: Vanylving Maria Parr var tilbake i hjemlige trakter for å signere den nye boka, Keeperen og havet. – Jeg har jo bodd i Volda, så det var så hyggelig å treffe igjen folk jeg ikke har sett på lenge, sier forfatteren. Foto: Klara Skovro Thoresen

Det er mye drama og sterke følelser i sving i gjensynet med Trille og Lena fra Vaffelhjarte. 

– Jeg tror bare at jeg har forsonet meg med at det aldri blir en bok i året fra meg, sier bokaktuelle Maria Parr til Radio Volda. 

Må kjenne på trykket innenfra

Nå er likevel boka Keeperen og havet ute i handelen. Men det har tatt tid siden sist hun var på bokturné. Tonje Glimmerdal kom ut i 2009, og siden den gang har det vært stille på barnebok-fronten.

– Jeg bruker lang tid, og synes det er vanskelig å skrive hvis jeg ikke har et trykk innenfra. Det er vanskelig å konstruere det. Jeg kan skrive andre ting. men for å skrive bøker må jeg ha noe å melde, forteller Parr. 

Inspirasjonen kan være så mangt. Men hun henter mye i hverdagsfortellingene rundt seg. 

En frittstående oppfølger

Keeperen og havet møter vi Lena og Trille, som vi kjenner godt fra Vaffelhjarte - Marias forfatterdebut i 2005. Den nye boka om Lena og Trille er en oppfølger, men ingen fortsettelse. Maria forsikrer om at en godt kan lese denne uten å ha lest den første. 

– Den er nok litt annerledes enn Vaffelhjarte, men det er jo de samme folkene. Den handler nok mest om forandring. Barna i boka er sjuendeklassinger - den tida man begynner å forstå at alt ikke skal være som det alltid har vært, og at verden har blitt større.

– Vaffelhjarte har betydd mye

I Maria sitt liv ble Vaffelhjarte en forandring, og debuten kan trygt kalles en suksess. Boka ble kritikerrost, ga forfatteren en rekke priser, og ble både tv-serie og teater. Begge de første bøkene har i tillegg blitt utgitt på flere språk. 

– Vaffelhjarte har betydd mye. Det var den boka som gjorde at jeg ble forfatter og at livet ble som det ble. 

Hør saken fra Radio Volda her: