– Nyttårsforsetter er bare tull

Foto: Michelle Kleveland

Trening og nyttårsforsetter er to ord som ofte hører sammen. Noen mener at det er motiverende med nyttårsforsetter, mens andre mener at det bare er tull.

Mange nye medlemmer 

Sara Nygård fra Stamina Volda har sett at mange melder seg inn på treningssenteret i januar.
    – Det er vel kanskje nyttårsforsetter som er årsaken. En har hatt en lang og seig jul, og så tenker en at «nå skal jeg begynne å trene», sier Nygård.
    Hun forteller at det er mange nye medlemmer som har meldt seg inn.
    – Jeg vil tippe at det i januar er opp mot hundre stykker.
    Rune Bjørkedal fra Sprek365 Volda forventer at mange melder seg inn over nyttår.
    – Det er ikke like mange som det var i oppstarten i fjor, men det er fortsatt ganske mange, sier Bjørkedal.
    – Det er også mange som melder seg inn over nyttår. De tendensene er på en måte forutsett. Så det er godt planlagt, sier han.

– Typisk med nyttårsforsetter

Bjørkedal tror også at mange setter seg et nyttårsforsett om å bli mer aktiv.
    – Jeg tror det er mye på grunn av julen og maten. Det er typisk at folk vil ha et nyttårsforsett, enten for å begynne å trene eller slutte å røyke.
    – I tillegg hjelper jo treningen å slutte å røyke. Du har noe annet å tenke på, du gjør noe positivt, og da kobler du ut. Det har jeg vært borti selv, og det funker, forteller Bjørkedal.
    Nygård tror at nyttårsforsetter kan være motiverende.
    – Jeg synes det er flott. Det er kjempekjekt å se at så mange har lyst å komme i gang med å trene.

«Nytt år, nye muligheter»

De to studentene Sunneva Marie Gimmestad og Jelyn Bentzen har trent på Volda Studentidrettslag siden august. De tror at nyttårsforsetter og trening har en sammenheng.
    – Jeg tenker at det definitivt har en sammenheng. At det er mange som tenker at «okei, nå er det sommerkroppen» og «nå er det nytt år, nye muligheter», sier Gimmestad.
    Bentzen tror at kroppspress også har en innvirkning på hvorfor folk begynner å trene.
    – På grunn av kroppspress og sosiale medier nå til dags, og det at det er populært å være «fit», og ikke alltid bare tynn, og at man skal ha muskler, sier Bentzen.
    – Trening er jeg bare med på fordi jeg synes det er gøy. Det er ikke noe forsett, sier hun.

– Ikke sett deg en dato

Det er ikke alle som er like positive til nyttårsforsetter.
    – Nyttårsforsetter er bare en ting folk har fått i seg, at det er nå vi skal gjøre alt som er positivt. Det er da vi skal gjøre alle positive forandringer i livet, sier Bjørkedal.
    – Det er i utgangspunktet bare tull, synes jeg personlig. Men trening, for all del, det kan du også begynne med når som helst, uavhengig av forsett.
    Ifølge Bjørkedal må man ta grep, og ikke vente til over nyttår.
    – Hvis du bestemmer deg for en ting, så ta det der og da. Ikke sett deg en dato, sier han.
    – Det er en sånn typisk ting som alle har blitt vant til, at «okei, vi venter til nyttår, vi tar det da». Det kan være bedre å ta det måneden før, eller to måneder før. 
    – Det spiller i utgangspunkt ingen rolle.

Positiv trend

Både Stamina og Sprek365 har hatt stor pågang, og to måneder ut i året er det fortsatt mange som trener.
    – I begynnelsen av januar, spesielt på gruppetimene, merker du det. Da var det nesten fullt på alt. Men nå ser du at det begynner å dale sakte men sikkert ned igjen, forteller Nygård.
    – Det er nok gått litt ned siden januar, men det er fortsatt ganske mange folk, faktisk. Overraskende mange, sier hun. 
    Hun forteller at de som har meldt seg inn i desember og januar ikke har meldt seg ut enda. Bjørkedal forteller at de som har meldt seg inn på Sprek365 i januar også har fortsatt i ganske lang tid.
    – Folk kan hoppe av når som helst av ulike årsaker. Det trenger ikke å være på grunn av nyttårsforsetter. Ofte har en kanskje fått inntrykk av at folk hopper av relativt fort, fordi de ikke gidder, sier han.
    – Men nå tror jeg at trenden er mer positiv enn den var før, med tanke på å ikke gi opp. Det er positivt. Alle som har vært her nå etter nyttår har fortsatt å trene, og de trener hver eneste dag. Den trenden er meget, meget god.