Sjakkform for de tålmodige

Sjakkbrett med postkort for fjernsjakk i bakgrunnen. Foto: Magnus Bjørgen

Øystein Sande har spilt over seks hundre partier med postsjakk. Han er nå med i seniormesterskap i fjernsjakk, som han anslår er ferdig om et år. 

Øystein Sande er nestleder i Norges fjernsjakkforbund. Organisasjonen er blant Norges minste med sine 100 medlemmer. Sande startet selv med postsjakk på begynnelsene av 1970-tallet.

Reglene er helt like som i vanlig sjakk, bortsett fra at man har mye lenger tid på hvert trekk man foretar seg. Man har 30 dager på seg til å gjennomføre 10 trekk.  

- Postsjakk begynte for over 100 år siden, og går ut på at man sender postkort til hverandre og skriver opp trekket sitt. Så mottar motstanderen sitt postkort, skriver trekket og sender brev tilbake, forklarer Sande. 

God tid på hvert trekk

Sande forteller at hvert trekk tar flere dager og at et parti ofte tar et par år å avgjøre. 

- De fleste kampene tar 1-3 år, men de lengste har vart opptil 4-5 år, hvor det var ganske langsom postgang til land som Sovjetunionen og andre østeuropeiske land.  

Når en kamp varer så lenge får man også god tid på å sette seg godt inn i partiet, noe som er grunnen til at Sande liker fjernsjakk så godt. 

- Man ønsker å fordype seg i partiene, og spille grundig. Jeg liker å analysere partiet skikkelig, slik at jeg  kan være sikker på at jeg har gjort det beste trekket. 

På starten av 2000-tallet byttet Sande ut postsjakk med å spille gjennom epost og på egne fjernsjakkservere på internett, noe som går litt kjappere enn å spille med brev. Han forteller at det fortsatt er folk som holder på postkortet.

- Det er en liten gruppe som fortsatt bruker postkort. Om det er av nostalgi eller at de ikke liker å være på internett, eller fordi de kanskje ikke har en egen datamaskin. 

Sande er nå med i et seniormesterskap i fjernsjakk, som han anslår er ferdig om cirka 1 år.