Fornøyd med å skape debatt

Pressepub Emma Clare

HELDIG: Emma Clare sier hun føler seg heldig som får lov til å jobbe med noe hun brenner for.                                   Foto: Elise Marina Litlere Eikevik

NRK serien "Innafor" og programleder Emma Clare Gabrielsen har fått mye kritikk for å ta opp temaer som sugar dating og intimkirurgi.

Mandag 20. mars var det pressepub på Rokken med programleder Emma Clare Gabrielsen (25). Temaet var hovedsakelig NRK serien ”Innafor”. Tirsdagsmorgen møter Næravisa Emma Clare Gabrielsen på Ivar Aasen hotellet i Ørsta.

Tar det til neste nivå

Gjennom serien ønsket Clare med serieskaperne å ta tak i ulike fenomener som skilte sin egen generasjon, fra foreldregenerasjonen. Det har hun gjort ved å ta ut det mest ekstreme fra fire valgte tabubelagte temaer.

Gjennom fire episoder får vi et nærmere innblikk både på intimkirurgi, sugar dating og moderne prostitusjon, prestasjonsdoping og åpenhet rundt psykisk helse.

Gabrielsen sier hun synes det er gøy å få i gang samtaler om ting som har vært vanskelig å snakke om, blant annet undrelivskomplekser.

­­­­­­­­­– Noen sier at dette er noe de aldri har tenkt på før, mens andre sier at de har slitt med dette i flere år, men aldri turt å snakke om det, forteller Gabrielsen.

“Folk må få gjøre hva de vil med kroppen sin”

Clare forteller at hun synes det er interessant at det å fikse på puppene eller rumpa ikke skaper noen særlig blest, men når det kommer til operasjon på kjønnsorganet så skaper det kraftige reaksjoner.

– Jeg synes folk skal få lov til å gjøre hva de vil med kroppen sin enten det er å operere den, selge den eller putte piller i den. Selv om dette er min mening vil jeg jo ikke oppfordre til at de skal gjøre de tingene gjennom programmet, sier Gabrielsen.

Gabrielsen mener at selv om flere meldte seg inn på sugar dating nettsiden etter programmet, var det bare 1500 nordmenn som var registrert på den skandinaviske siden fra før. At det tallet økte overrasker henne ikke så veldig i og med at det i utgangspunktet ikke var et så høyt tall.

Debatt framfor likegyldighet

Gabrielsen sier seg fornøyd med at det er blitt en debatt rundt temaene i programmet, og stadfester at det er langt bedre enn at folk forholder seg likegyldig til det.

– Jeg føler meg skikkelig heldig som får lov til å jobbe med ting som føles viktig, eller jeg opplever det som viktig. Jeg føler jo at de debattene vi har startet har vært viktige, forklarer Gabrielsen.

Mye kritikk

Mye av kritikken rundt programmet har dreid seg om at det har vært en økning av både intimkirurgi og bruk av sugar dating nettsiden, etter at episodene er blitt vist. Gabrielsen synes selv det er ganske problematisk at man blir så kraftig påvirket at et program. Hun er også tydelig på at de aldri oppfordret folk til at det som skjedde i programmet var noe folk burde gjøre.

Noe som skapte ekstra mye oppmerksomhet i media var da Linnéa Myhre valgte å publisere en kronikk i Morgenbladet, der hun stilte seg svært kritisk til programmet.

– Det ble jo en sånn medieskapt catfight mellom Linnéa Myhre og meg, men det har jo bare vært god stemning i ettertid når vi har møttes, sier Gabrielsen.

Clare forteller at selv om synes Myhre har mange gode poeng, så er hun prinsipielt uenig.

– Jeg er veldig uenig i at hun sier at vi kunne gjort mye ved å fjerne detaljer fra programmet, som for eksempel navnet på klinikken der de utførte intimkirurgi. Jeg skjønner hva hun mener, men som journalist må jeg opplyse om hvem jeg snakker med, hvorfor jeg er der, hvor jeg er, det handler om å skape troverdighet. Det er rett og slett noen ting man som journalist bare må opplyse om, forklarer Gabrielsen.

En ting Gabrielsen har oppdaget igjennom programmet er at man snakker om det kvinnelige underlivet på en helt annen måte enn det mannlige underlivet.

– Hvis vi hadde snudd på det, og  laget et program om penisforstørrelser, hadde man reagert så sterkt som man gjør når man snakker om underlivet til kvinner?

Ikke for tidlig

I spørsmålet om det er for tidlig å ta opp problemene i serien er Gabrielsen klar i sin tale.

– Jeg synes ikke det er for tidlig å ta opp disse problemene. Man ser jo at det allerede er et voksende problem. Det har vært varslet om sånne intimtrender i flere år. Det har vært sagt at dette er en av de store nye problemstillingene som møter ungdom i dag, sier Gabrielsen.

Clare forklarer også at fordi vi lever i en internettalder, så hadde informasjon rundt disse temaene enten blitt oppsøkt av folk selv, eller så hadde folk blitt oppsøkt av det.

– Jeg vil mye heller at folk hører om disse tingene gjennom vårt program, som tar det opp på en balansert måte, enn at man ser en annonse på internett. Jeg vil at man skal ha sett programmet og og først ha det på bånn, slik at man i alle fall vet hva man går til.

Mer fokus på gutta

Clare innrømmer at det var mye fokus på kvinner i første sesongen, men at dette kommer til å endre seg.

­– Vi ville egentlig ha litt mer menn med i programmet om sexarbeid, for eksempel, og vi prøvde lenge å få tak i mannlige sex arbeidere som kunne stille til intervju. Jeg er personlig veldig interessert i mannsrollen så jeg har skikkelig lyst til å fokusere mer på gutta fremover, sier Gabrielsen.