Den store klesbyttedagen

Foto Michelle Kleveland

BYTTEDAG: I helgen ble det arrangert klesbyttedag i Volda. Foto: Michelle Kleveland

Lørdag 1. april var den store klesbyttedagen. I den anledning arrangerte Rokken og RE:ACT klesbytting på studenthuset Rokken.

– Jeg ryddet skapet mitt en dag, og tenkte at «nå vil jeg bare bli kvitt dette her». Så da kjører vi en dag, der sikkert mange andre har lyst å gjøre akkurat det samme, sier Alexander Økland.

Det var han som tok initiativ til å arrangere klesbyttedag i Volda.

– Det var bare det at jeg kjedet meg og ville få vekk klær. Så ser det ut som at mange andre også er gira på det, smiler han. 

Bord og klesstativ var fylt opp av klær, både til kvinner og menn, og det var laget til flere prøverom. 

Bra for miljøet og bra for lommeboken 

1. april arrangerte Naturvernforbundet klesbyttedag over hele landet.

– Vi googlet litt og fant ut at Naturvernforbundet har en klesbyttedag i dag, så da tok vi to fluer i en smekk, forteller Økland. 

Rokken tok kontakt med RE:ACT for å arrangere byttedagen.

– De har jo arrangert dette før, så jeg tenkte det var logisk å spørre dem om de ville være med å arrangere. De har et annet nettverk enn oss, så de når ut til andre enn bare studenter. Og vi ser jo at det funker - det kommer ikke bare studenter i dag, sier han. 

Laura Mortveit fra RE:ACT synes det er et bra opplegg.

– Det er selvfølgelig bra for miljøet å bytte klær, i stedet for å kjøpe nytt, slik at det må produseres nye klær hele tiden. Det er også bra for din egen lommebok, at du får bytte til noe som er nytt for deg, men så har du ikke brukt en krone på det, sier Mortveit.

Andre kan få nytte av det

Økland forteller at det er mange som har vært innom og levert fra seg klær.

– Vi fikk inn ganske mye i går. Det var 15 personer som leverte fra seg kanskje ti plagg hver.

Regelen er den samme over hele landet: ta med klær du ikke bruker lenger og bytt til noe nytt.

– Bytting foregår slik at folk tar med seg klær de ikke bruker eller har lyst på lenger, så får de så og så mange lapper etter hvor mange klær de har med. 

På arrangementet var det både unge og voksne, studenter og andre. En av dem var Eivor Finset Spilling.

– Det er et veldig fint påskudd til å rydde litt i garderoben. Hva er det man ikke bruker som andre kan få nytte av? Så er det jo fint å få inn litt nye klær da, forteller Spilling.

Hun har vært med på klesbytting flere ganger.

– Jeg har vært med på det før, både arrangementer som dette og blant venninner. Jeg synes det er helt topp. Vi trenger mange slike arenaer, hvor man kan leve miljøvennlig.

Foto: Michelle Kleveland
REGLER: Naturvernforbundet arrangerte klesbyttedag over hele landet. De har laget regler som gjelder på alle arrangementene. Foto: Michelle Kleveland 

– Burde vært oftere

En annen som var med på klesbyttedagen var Gudrun Tokle. Hun mener at det er et godt tiltak.

– Det er veldig kjekt å se at man kan utveksle klær på denne måten. Det er enkelt å sette i gang, fordi det ikke er noen penger i bildet. Du bare bytter klær og ser om du finner noe. 

Hun synes at det burde være klesbyttedag oftere.

– Jeg tenker at vi bør ha mye mer av dette. Så bør folk bli flinkere til å bruke brukte klær. Enkelte synes det er litt ubehagelig å tenke på at andre har brukt klærne, men det er egentlig bare tull da, sier Tokle.

Fornøyd med utvalget

Det var flest kvinner tilstede, men også et par menn. Tor Arne Haugen har ikke vært med på klesbytting før, men han synes det er et godt tiltak. 

– Jeg synes det er et bra tiltak at man kan få bytte ut klær man ikke bruker lenger, og eventuelt få noen nye. Hvis man får noen nye, er det egentlig bare en bonus. Det er et veldig bra alternativ til å bare bruke og kaste klærne - det er helt klart, sier Haugen.

Han er fornøyd med de nye klærne han har funnet.

– Jeg hadde vel med meg fem-seks plagg, og har nå funnet to-tre som jeg kan ta med meg ut igjen. Så da er jeg fornøyd, sier han. 

Foto: Michelle Kleveland
UTVALG: Det var klær til både kvinner og menn, men størst utvalg av dameklær. Foto: Michelle Kleveland 

Vil prøve igjen

Både Spilling, Tokle og Haugen er enig i at det er viktig å tenke på miljøet - også når man handler klær.

– Det har lett for å være slik at man bruker klær en stund, og så kaster man det, selv om det fortsatt er fullt brukbart. Så det er absolutt en god ting at andre da kan få glede av det, sier Haugen.

– Det å tenke over hva man handler av klær, er en veldig enkel ting som alle kan gjøre noe med, mener Spilling.

– Nå er jeg ikke den som kjøper så mye klær, så jeg tenker at jeg er ganske miljøbevisst på det punktet der. Jeg bruker stort sett klærne til de blir utslitt. Så jeg tror det er viktig å være bevisst på det miljøperspektivet, sier Tokle.

Økland er fornøyd med arrangementet, og har planer om å arrangere klesbyttedag flere ganger.

– Jeg kommer til å prøve å få til dette en gang i semesteret. Vi ser jo at det er en del som har møtt opp. Så hvis jeg klarer å promotere det litt mer og få det ut litt før, og kanskje være med Røde Kors, og få et enda større nettverk, så kommer jeg i hvert fall til å prøve igjen, sier Økland.