Like veinavn i Volda og Hornindal

Veinavn Volda og Horhindal

Listen over veier med "like" veinavn i de to kommunene. Veinavn i kursiv har helt lik skrivemåte. Veinavn i fet skrift er navnene de foreslår skal eksistere. Tall i parantes er antall adressater i veipassarsen. FOTO: Illustrasjon

Flere veinavn i Volda og Hornindal er like. Det kommer frem i et notat til Fellesnemda i Nye Volda kommune.

Radioreportasje ligger nederst i artikkelen 

- Administrasjonen i Hornindal og Volda kommuner har i utgangspunktet ikke visst at vi hadde så mange veinavn som var såpass like. Etter å ha fått en rapport fra Kartverket Molde, har vi hatt et felles arbeidsmøte i administrasjonen som avdekket flere likheter, skriver Anita Brenne Muldsvor i Utviklingsetaten i Hornindal kommune i notatet.

Viktig for utrykning

Brynhild Lund Notøy, medlem av kommunestyret i Hornindal, nestleder i utviklingsutvalget, og medlem av fellessnemnda for nye Volda, sier at like veinavn kan føre til vanskeligheter angående utrykning av nødetater til riktig adresse.

- I forhold til beredskap er det viktig at navnene ikke er alt for like. Når folk er i en stresset situasjon og skal si veinavnet der hendelsen har hendt, så skal det ikke være tvil om hvilken vei de mener.

Omadressering må til

Videre står det skrevet i notatet at konklusjonen til administrasjonen er at veinavnene må fordeles. Det er likevel vanskelig å finne en felles utvelgningsfaktor. Noen veier har klart flere adressater og noen veier har eksistert lenge og er veletablerte.

- Etter vår oppfatning må Volda skifte navn på minst tre veier (Dalevegen, Grendavegen, Hjellbakkane), og det samme gjelder for Hornindal (Lidavegen, Nygardsvegen, Raudemelvegen), skriver Muldsvor.

Videre saksgang foreslås ved at kommuneadministrasjonen kommer opp med forslag til navn, som blir sendt ut på høring før endelig behandling i kommunestyrene.

Blir uvant

- Det er nok noen som vil kjenne at det blir rart å få et nytt veinavn, enn det man har hatt i 30 til 40 år, avslutter Notøy.

Hør saken fra Radio Volda her:

Reportasjen ble laget av radiojournalist Ane Thingstad Størksen