– Vi har lyst å ta ordet «feminisme» tilbake

Feministisk Pub på Det Grøne Treet. Foto: Michelle Kleveland

For å markere kvinnedagen, arrangerte de to studentene og feministene Oda Næs Skoglund og Guro Kvist Feministisk Pub i Volda. – Det at det kom nærmere hundre folk er helt fantastisk, sier Kvist.

Onsdag kveld var det Feministisk Pub i Volda. Det Grøne Treet var fylt opp av både kvinner og menn.
     – Vi er kjempefornøyde. Vi så ikke for oss at det skulle komme så mange mennesker, sier Guro Kvist. 

Ønsket å markere kvinnedagen i Volda 

Oda Næs Skoglund (22) og Guro Kvist (21) har vokst opp med feminisme.
     – Jeg har en mor som har vært 8. mars-planlegger i Bergen. Hun har arrangert «rød pub», som er et mer rød-grønt samarbeid knyttet til 8. mars, forteller Kvist.
     – Vi ville ikke knytte oss opp til noe partipolitisk, så vi tenkte «feministisk pub», ja, hvorfor ikke? Det hørtes litt kult ut, legger Skoglund til.
     Både Kvist og Skoglund har alltid markert 8. mars, så da de så at det ikke var planlagt tog eller andre markeringer i Volda, tok de grep og arrangerte noe selv.
     – Det er en viktig dag, og vi må bare markere det, sier Skoglund.
     – Feminisme handler ikke om den ekstreme kvinnefrigjørelsen, men heller om å få menn og kvinner til å samles rundt en felles likestillingskamp, sier Kvist.
     – Da tenkte vi «hvorfor ikke samles rundt en øl?». Folk liker å samles rundt en øl, og hvis du da kan koble feminisme, politisk preik og øl, så er jo ingenting bedre enn det, ler hun. 

Feminisme i dag 

Det var panelsamtale med temaet «trenger vi fortsatt feminisme?». Panelsamtalen var mellom Marit Aklestad fra Sosialistisk Venstreparti Ørsta og studentene Johanne Kristensen Sandvik og Nikolai Nordlid, med Skoglund som ordstyrer.
     Noen av spørsmålene de tok opp var: «hva legger dere i det å være feminist?», «tror dere at det er vanskeligere for menn å kalle seg selv feminister?», «har dere noen gang skammet dere over å være feminister?» og «trenger vi fortsatt feminisme?».
     – Å ta forbehold, hvorfor gjør man egentlig det da? Hvis du mener at vi skal ha like muligheter, hvorfor kan du ikke bare si at, jo, jeg er feminist? Hva er gale med det da? Det burde jo alle være, sier Aklestad.

Endret syn på feminisme

Etter panelsamtalen var det kviss ved Marius Skåtevik Tollaksen og Sigmund Bratlie. Det var spørsmål om alt fra kvinnelige superhelter og musikk til store, kjente kvinner. I begynnelsen var Bratlie skeptisk til å ha kviss på Feministisk Pub.
     – Grunnen til det er fordi jeg har fått et veldig feil bilde av hvordan ordet «feminisme» er blitt brukt. Gjennom oppveksten min har feminisme blitt brukt som et ord for noe som hater menn, sier Bratlie.
     – Men etter hvert som jeg har vokst opp, og pratet med flere og flere folk, blant annet Guro, fant jeg ut at vi hadde en veldig lik oppfattelse av feminisme. For jeg mener at ordet feminisme betyr likestilling, men at i media og andre steder har det blitt fremstilt som noe helt annet.
     Etter å ha snakket litt med Guro Kvist endret han mening.
     – Vi hadde begge en tanke om at ordet feminisme har mistet sin betydning. Vi har lyst å ta ordet tilbake, og at det heller skal bety likestilling, i stedet for mannehat, sier han.

– Over all forventning

Lokalet var fullsatt, med et flertall av kvinner. Det var også en del menn til stede, inkludert voldaordfører Jørgen Amdam og høyskolerektor Johann Roppen. Både Skoglund og Kvist er fornøyde med oppmøtet.
     – Det er over all forventning, og vi har fått så utrolig mange gode tilbakemeldinger. Folk sier at vi må arrangere igjen neste år, gjerne på Rokken for å få det litt større, sier Skoglund.
     – Vi er utrolig takknemlige.
     Pengene som ble samlet inn i løpet av kvelden skal doneres til Amnesty International og prosjektet deres «Kvinner på flukt».
     – Prosjektet «Kvinner på flukt» handler om å sikre kårene til kvinner på flukt, og å gi oppmerksomhet til saken og situasjonen deres, forteller Kvist.
     – Vi ville finne en organisasjon som vi mener gjør en god innsats for en viktig sak.