Mann (26) ble skadet for livet - tiltalte nekter straffskyld 

Rettsak: hjelpeløs tilstand

Ulykesstedet: Det var her ved Røyra på Herøy at ulykken skal ha funnet sted. Foto: Mari Linge Five 

Onsdag startet rettsaken mot lastebilsjåføren i 40-årene som er tiltalt for å ha henlatt en ung mann i hjelpeløs tilstand. 

SØRE SUNNMØRE TINGRETT (Nærnett): Det var 12. desember 2015 at en ulykke fant sted ved Røyra, ikke langt fra Herøybrua på Leinøya. En ung mann i 20-årene ble funnet hardt skadd i veikanten, og det ble raskt klart at det var snakk om en påkjørsel. 

– Det er helt forferdelig

12. desember klokka 07.35 mottok politiet melding fra akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) om at det hadde skjedd en mulig påkjørsel. Rundt klokka 08.00 kom politi fra Ørsta/Volda lennsmannskontor til stedet, og de startet raskt jakten på en bil. 

Etter innledningsforedrag fra politiadvokat Maria Vike Nørve og forsvarer til den tiltalte, Robert Fonn, var det klart for den fornærmede sin forklaring i tingretten. Han pådro seg alvorlige skader, og sitter i dag i rullestol. Den fornærmede husker ingenting fra ulykken, det siste han kan komme på er en barnedåp som fant sted to uker før ulykken inntraff.

– Det har vært en hard kamp, sier den fornærmede i retten.  

Bistandsadvokat Therese Lohne Boehlke spør fornærmede hva han tenker om det som har skjedd. 

– Det er helt forferdelig, sier han. 

Fornærmede er tydelig preget av situasjonen, og velger å forlate rommet når tiltalte setter i gang med sin forklaring. 

Tiltaltes forklaring

Tiltalte setter seg ned på tiltalebenken, og starter med å si at dette er trasig for begge parter. Han innleder forklaringen med å si at han observerte en person som gikk i hans veibane. Han mener at fornærmede ikke ser bilen, men at det virker som han søker mot bilen. Han la deretter merke til en person i speilet.

– Av ulike årsaker fortsatte jeg, fordi jeg har opplevd mye rart langs veiene. Jeg opplevde at dette var en truende person, men jeg innser idag at det var en feil vurdering, forteller den tiltalte mannen. 

Etter å ha kjørt videre en stund, velger den tiltalte å stanse bilen. Han går ut og ser at bilen har pådratt seg skader. Han fikk en uggen følelse, og lurte på hvorfor personen oppførte seg slik som den tiltalte hadde oppfattet det. 

– Hvis jeg hadde reist tilbake til ulykkesstedet, hadde ikke det hjulpet ham, hevder den tiltalte. 

Sikker på at han ikke hadde truffet fornærmede

Med sjokk og fortvilelse valgte den tiltalte å kjøre hjem. Han sier at han var sikker på at han ikke hadde truffet den tiltalte, da han hadde vært borte i lignende situasjoner tidligere. På kjøreturen hjem kom den tiltalte ut for en påkjørsel av en hjort. Etter dette stoppet han opp og varslet politiet. 

– Det var egoistisk av meg å varsle politiet om det, og ikke det andre, innrømmer den tiltalte. 

Følelse av skyld 

Aktor spør den tilalte om dette var et forsøk på å dekke over den andre påkjørselen. Dette nekter den tiltalte for. Han sier at han reiste hjemover med en stor grad av skyld, fordi han innså at han kunne ha skyld i ulykken.

Utover kvelden ringte den tiltalte til sjefen sin og fortalte at bilen kanskje hadde vært innblandet i en ulykke. Det tok ikke lang tid fra denne samtalen, til politiet sto på døra til den nå tiltalte mannen.

Etter undersøkelser fra politiet sin side, ble han pågrepet og arrestert, men ble løslatt 18. desember. 

Neste vitne i saken var fra Statens Vegvesen. Han fortalte at det var målt en bremselengde på 62 m på ulykkesstedet og at den foregikk over 5 sekunder. Han kunne bekrefte tiltaltes forklaring hvor han fortalte at han hadde bremset og gjort alt i sin makt for å ikke treffe den fornærmede. Etter flere vitneforklaringer fra kriminalteknikere og politi, flyttet retten seg til åsstedet på Herøy for befaring. 

En stor belastning 

Den fornærmedes bistandsadvokat, Therese Lohne Boehlke forteller til Nærnett at første dag i retten var en stor belastning for hennes klient. 

– Han er nok fornøyd med at denne dagen er ferdig, for han har ikke sett frem til det, så han er fornøyd med at han har fått forklart seg, sier Boehlke. 

Den fornærmede valgte å forlate salen under tiltaltes forklaring. Dette var noe de to hadde snakket om på forhånd. 

– Vi hadde planlagt at han skulle ta en pause hvis han mente at det var nødvendig for hans egen helse. Han hadde ikke noe behov for å høre tiltaltes forklaring, så da var det fornuftig at han tok seg en pause da, forteller Boehlke til Nærnett. 

Politiadvokat Maria Vike Nørve fortalte at dagen gikk som forventet. 

– Vi har fått forklaring fra den tiltalte, og den fornærmede i den grad han husker hva som har skjedd, også har retten fått sett stedet der påkjørselen skal ha skjedd, forteller hun. 

Tøff dag for tiltalte 

Forsvarsadvokat Robert Fonn sier til Nærnett at han er fornøyd etter første dag i retten. 

– Jeg vil oppsummere dagen med at tiltalte har fått frem sin side, og hvordan han opplevde denne situasjonen. Når vi får avsluttet med en befaring, blir det lettere å sette ord på ting og danne et bilde av hvordan forholdene ser ut utover det man kan se av dokumentene, sier Fonn. 

Det var tiltalte og hans forsvarer som tok initiativet til befaringen, og Fonn forklarer at grunnen for det var for å gi retten et intrykk av hvordan forholdene var på stedet, hvordan veibanen så ut og hvor fornærmede ble funnet slik at man kan få et godt inntrykk av ulykkesstedet. 

Fonn forteller at første dag i retten var tøff for hans klient. 

– Han føler jo at fornærmede har havnet i en forferdelig situasjon, og selv om det ikke er tatt ut tiltale for selve kjøringen, og noen uaktsomhet i forhold til det så føler jo han at dette er et ungt menneske som har fått forandret livet sitt, og at han har hatt en form for rolle i det, selv om det ikke er straffeskyld knyttet mot det, sier Fonn. 

Dag to av rettssaken 

Rettssaken fortsetter i morgen, og begge sidene påpeker at det er viktige ting som fortsatt står igjen på agendaen. 

– For min klient er det fortsatt en del vitneførsler som han kan komme til å oppleve som ganske tøffe i morgen, så for hans del er det mest å manne seg opp til det, forteller Boehlke til Nærnett. 

Fonn på sin side ser frem til å høre vitnene som de har innkalt, som var de første personene som ankom ulykkesstedet. 

– De vil bevise hvor raskt det faktisk kom folk til ulykkesstedet og påvise hvilke funn de har gjort der som jeg mener ikke har kommet godt nok frem i etterforskningen, forteller han. 

Politiadvokat Nørve forteller at morgendagen vil bestå av ytterlige bevisførsler, en del vitner som skal forklare seg også er det litt mer dokumentasjon som skal legges frem for retten før prosedyrene, det vil si argumentasjonene fra aktor, forsvarer og bistandsadvokat. 

Nærnett dekker rettssaken og vil komme med flere oppdateringer i morgen!