Aktor ber om 60 dager ubetinget fengsel 

Rettssak dag to

Søre Sunnmøre Tingrett: Saken ble av praktiske årsaker flyttet til Volda Turisthotell. Foto: Mari Linge Five 

Rettssaken mot lastebilsjåføren som er tiltalt for å ha henlatt en ung mann i hjelpeløs tilstand ble avsluttet i Søre Sunnmøre Tingrett, torsdag. 

SØRE SUNNMØRE TINGRETT (Nærnett) I går startet rettssaken mot en lastebilsjåfør som er tiltalt for å ha henlatt en annen mann i hjelpeløs tilstand etter en påkjørsel ved Røyra, ikke langt fra Herøy-brua på Leinøya. Gårsdagen besto av forklaringer fra tiltalte og fornærmede, samt Statens Vegvesen og politiet. 

I dag fortsatte vitneforklaringene, og hele sju vitner har vært innom rettssalen for å avgi sine forklaringer. 

– Oi, der var det en person 

Første vitne ut kjørte forbi ulykkesstedet kort tid før påkjørselen inntraff. Han oppga i sin forklaring at det var mørkt, og at det derfor var vanskelig å se folk langs veien. Han satt i bilen med sin samboer da han plutselig ble klar over fornærmede. – Oi, der var det en person sa han til samboeren, som ikke la merke til fornærmede. De kjørte så videre fra stedet.

Kort tid etter kom tiltalte kjørende og ulykken oppsto. Tiltalte argumenterer for at han oppfattet at fornærmede søkte mot bilen, men at han var sikker på at han ikke traff den fornærmede. 

Ulykkesstedet: Det var her ved Røyra, ikke langt fra Herøy-brua på Leinøya at påkjørselen skjedde. Foto: Mari Linge Five 

På vei hjem fra fest 

Da fornærmede ble påkjørt var han på vei hjem fra et nachspiel i nærområdet. Klokken 13.30 ble det tatt en blodprøve av fornærmede som viste en promille på 1,55. To vitner som var på fest med fornærmede forklarte at de hadde hatt en samtale med fornærmede der han sa at han hadde det vanskelig, men at han virket fin da han gikk fra festen, på morgenen 12. desember 2015. Fornærmede sier selv at han ikke kjenner seg igjen i påstandene forsvaret og vitnene kommer med. 

Lastebilsjåføren er ikke tiltalt for selve påkjørselen, men for å henlate fornærmede i en hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp og helse. Det store spørsmålet i saken er hvorvidt tiltalte var klar over at han traff vedkommende, og hvorfor han da valgte å forlate stedet hvis han visste at han hadde vært innblandet i en ulykke. 

Hvis tilfellet er at tiltalte ikke var klar over påkjørselen, ønsker forsvareren å få frem hvor lang tid det gikk fra påkjørselen fant sted, til det faktisk kom folk på stedet for å yte den hjelpen tiltalte burde ha gitt - hvis han var klar over situasjonen som hadde oppstått. 

– Hørte en gurglelyd fra halsen  

En ung kvinne i 20-årene var den første som ankom ulykkesstedet. Vitnet var ute og gikk tur med hunden sin da hun oppdaget den fornærmede ligge hardt skadd i veikanten. Han lå på magen, og beina lå bøyd halveis ut i veien. 

– Da jeg så vedkommende, ble jeg veldig redd, men jeg så at han pustet. Jeg hørte en gurglelyd fra halsen hans, sa kvinnen da hun vitnet i rettssaken. 

Hun fortalte også at hun opplevde situasjonen som veldig skremmende. 

I sin prosedyre ba aktor i saken Maria Vike Nørve om 60 dager i fengsel, tap av føreretten for alltid samt betale alle saksomkostninger. 

Aktor sier til Nærnett at det er vanskelig å komme fram til en passende straff i denne saken. 

Det er en veldig vanskelig sak, fordi det er fornærmede og pårørende som mener at han bør få strengest mulig straff, men vi må ta utgangspunkt i de straffene som finnes på tilsvarende saker, forteller Nørve. 

Forsvarer Robert Fonn sier til Nærnett at påstanden fra aktor var akkurat som forventet. 

– Hvis retten først kommer til at det er skyld så er jo det et nogenlunde riktig nivå, sier Fonn. 

Fornøyd forsvarer: Robert Fonn sier at saken har blitt godt opplyst, og at han er fornøyd etter to dager i retten. Foto: Morten Asbjørnsen 

– Det som var viktig i min prosedyre var å påpeke det tidsrommet som skal være gjenstand for vurdering av skyldsspørsmålet, nemlig kort tid etter ulykken og frem til han stanset bilen, forteller Fonn til Nærnett.

Den fornærmede var av helsemessige årsaker ikke tilstede under dag to av rettssaken, men hadde skrevet en lapp som hans bistandsadvokat leste opp helt på slutten av dagen.  

– Jeg er dømt, slikt det er idag til livstid. Men jeg skal bygge meg selv opp, sakte men sikkert. 

Therese Lohne Boehlke er bistandsadvokat for den fornærmede og hun forteller at påstanden om 60 dager i fengsel, føles for lite for hans familie. Hun sier imidlertid at hun er fornøyd med hvordan rettssaken har uttartet seg. 

– Disse dagene i retten har egentlig belyst det samme som det politiet har funnet ut gjennom sin etterforskning, og det har ikke kommet noen overraskelser, forteller Boehlke. 

Den endelige dommen kommer tirsdag i neste uke.