Tallet på antall rettssaker med seksuelle overgrep øker 

rettssak seksuelle overgrep

Foto: Illustrasjonsbilde

I neste uke starter den første av fem alvorlige rettssaker hvor barn og unge har blitt utsatt for alvorlige seksuelle overgrep.

Nærnett har tidligere skrevet at antall anmeldte seksuelle overgrep økte med nesten 50 prosent fra 2015 til 2016. I løpet av kort tid skal hele fem saker med grove seksuelle overgrep opp i Søre Sunnmøre Tingrett.  

Onsdag 5. april må en mann i 40-årene møte i tingretten, tiltalt for seksuell omgang med sin stedatter. Han er anklaget for å ha misbrukt henne i fem år. Ifølge tiltalen skal overgrepene ha startet da jenta bare var 11 år. Mannen er tiltalt for seksuell omgang med et barn som står under hans omsorg, myndighet eller oppsikt.

– Overraskende økning

Aktor i denne saken, Magne Nyborg sier til Nærnett at de har merket en kraftig økning på antall anmeldte seksuelle overgrep.

– Det har vært overraskende mange flere tilrettelagte avhør av barn. Men det er vanskelig å si om det betyr at antallet sedelighetssaker har gått opp på Sunnmøre.

Nyborg mener jobben Barnehuset i Ålesund gjør, har ført til stor forbedring i etterforskningen av denne type saker.  

– Barnehuset ivaretar barna i avhørsprosessen. Tidligere måtte de gjennom flere avhør, men nå foregår alt på ett sted.

Bistandsadvokat for den fornærmede jenta, Oda Ørmen Vinjevoll opplyser til Nærnett at hennes klient ikke kommer til å møte i retten. Opptakene fra avhør på Barnehuset blir lagt frem i retten på vegne av den fornærmede.

I denne saken har tiltalte erkjent det meste av de straffbare handlingene sier forsvarer Atgeir Almestad.

– For tiltalte vil rettssaken dreie seg om straffeutmålingen, sier han. 

Saken skal opp i Søre Sunnmøre Tingrett onsdag 05.04 og vil gå over to dager.

– Var fire år da overgrepene startet

En far er tiltalt for voldtekt og seksuell omgang med sin egen datter. Det går frem av tiltalen at datteren var fire år da overgrepene startet, og den seksuelle omgangen med datteren skal ha pågått i nærmere to år.

Rettssaken begynner i Søre Sunnmøre Tingrett i midten av juni.

En mann i 30-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med og misbrukt en jente som skal ha vært under 6 år da overgrepet skjedde. Han skal også ha produsert materiale som viser seksuelle overgrep mot barn og som seksualiserer barn. Flere slike bilder ble funnet hjemme hos tiltalte da han ble pågrepet av politiet. 

Denne saken skal opp i tingretten i juni.

Seksulisert vold

En mann i 20-årene må møte i retten tiltalt for å hatt seksuell omgang med et barn mellom 14 og 16 år. Hendelsen skal ha funnet sted i august i fjor. Denne saken kommer opp i tingretten i juni, og vil gå over to dager.

I mai blir en gutt på 18 år stilt for retten tiltalt for voldtekt. I følge tiltalen kommer det frem at han skal ha dyttet fornærmede inn mot en vegg, holdt fast hendene hennes og på den måten tvunget seg til et samleie med jenta. Voldtekten skal ha skjedd i desember i fjor.

Saken kommer opp i tingretten i midten av mai.