Kreftfri trenger ikke å bety frisk

Livet med senskader

Årets Rosa sløyfe-aksjon er i gang og fokuset er på senskader. Liv Hogrenning opplever konsekvensene av å leve med senskader. 

 

Det er en sorg å miste både jobb og kollegaer. Du mister din plass i samfunnet, forteller Hogrenning. 

Liv Hogrenning jobbet som kokk på Nordsjøen, men ble til slutt så syk at hun endte opp uføretrygdet. Nå bruker hun tiden sin på å være sekretær i Søre Sunnmøre Brystkreftforening. Hun har et håp om at hun skal klare å bli bedre etterhvert, slik at hun kommer seg ut i arbeid igjen. Det har vært en tung prosess for henne å innse at livet aldri vil bli som før. 

Støtte fra familien

Familien har vært uvurderlig. Jeg har barnebarn som har hjulpet meg veldig mye, forteller Hogrenning til Nærnett. 

Selv om familien har vært en enorm støtte for henne gjennom alt det vonde, har hun også oppsøkt profesjonell hjelp. På rehabilitering har hun fått hjelp til å sortere tankene sine, for det har ikke vært lett å akseptere denne nye livsstilen. Hun opplevde at det å søke støtte fra likesinnede hjalp veldig mye.

Jeg anbefaler folk å melde seg inn i Brystkreftforeningen, for der er det kjempeflotte folk og du får god hjelp, støtte og omsorg. Der kan du slappe av i et forum der alle vet hva det går i og du slipper å måtte forklare deg. 

Hogrenning har også motatt støtte fra kreftkoordinatoren i kommunen sin. Det var noe som var uvurderlig for henne. Det finnes ulike støtteordninger for å takle senskader, men desverre lite behandlingsmuligheter. 

Fokus på forskning

Pengene fra årets aksjon går til videre forskning på behandling av senskader.

Jeg håper vi får inn like mye som i fjor. Da gikk 24 millioner kroner til forskning på senskader, opplyser Hogrenning. 

I dag finnes det få behandlingsalternativer for senskader. Hogrenning forteller at det går mye på egenbehandling. Da snakker hun om for eksempel egentrening for å kunne holde kroppen i gang. Hun håper at pengene de nå samler inn vil bidra til at det vil komme flere behandlingsmetoder for senskader.