Russen og politiet samarbeider tett

Russefeiring 2017

EGEN BIL: Guttene i «Gun's and Broses» er klare for russefeiring. Fra venstre: Bendik Alvestad, Anthony Souto, Edward Noel, Mattis Rivstad, Fredrik Hjort, Steffen Sundgodt. (Foto: Wanja Sandø) 

I 2016 var lokale og riksdekkende overskrifter preget av alvorlige hendelser knyttet til russefeiringen. Aldri før hadde det vært så ille. – Her i området blir russen bedre og bedre med årene, sier Pål Inge Olsen, politioverbetjent på Søre Sunnmøre.  

– Jeg synes russen de siste årene har vært veldig greie. Det er nesten så jeg vil si at det er mer fyll under fadderuka ved Høgskulen. Russen er ikke ille, sier Olsen som arbeider ved forebyggende avsnitt på Søre Sunnmøre.

Fjorårets ulykke

Russetiden i 2016 var preget av flere alvorlige ulykker. Hogne Borgen Brekke fra Fana i Bergen, fikk livet snudd på hodet etter en tragisk hendelse i forbindelse med russefeiringen.

Natt til 13. mai 2016 klatret han opp en stige gjennom takluken for å fikse aggregatet som på taket av russebussen. Da han hadde kommet seg opp på taket på bussen ble han truffet i bakhodet av armatur i tunneltaket som bussen kjørte gjennom. Momentant falt han og mistet bevisstheten, ifølge TV2.

Sunnmørske russebiler

Trafikksikkerhet for russen er noe som følges tett opp av politiet på Søre Sunnmøre i forkant av feiringen. Russepresidenten sier de jobber med å senke faren for trafikkulykker knyttet til russetiden.

RUSSEPRESIDENT: Kjetil Frøystadvåg Kvalsvik tar sikkerheten på alvor.
Foto: Wanja Sandø

– 26 april skal vi på russebilgodkjenning. Det er ganske strenge krav for sikkerhet. Sjekken er frivillig og gratis, og hvis vi får den godkjent får vi et oblat i frontruten. Politiet og vegvesenet står i regi og det er bra å vite at alt er i orden før man begynner festen, sier russepresidenten.     

– Russefeiringen her i området har ikke vært preget av noen store ulykker. Det vi opplever er små skadeverk, men da har russen tatt ansvar og ryddet opp etter seg, sier Olsen.

Russetid er risikosport

Olsen mener at den beste beskyttelsen er russen selv.

– Russetiden er en risikosport. I risikosport er det vanlig å bruke beskyttelse og verneutstyr. Den beste beskyttelsen er russen selv, de må i fellesskap ta vare på hverandre, sier politioverbetjenten.

Han sier at politiet ønsker å være til stede for russen når de trenger støtte av politiet. Målet for forebyggende avsnitt er at russen ikke kvier seg for å snakke.

– Vi vil få russen til å forstå at vi ikke er deres verste fiende. Vi spiller på lag og vil bidra og hjelpe. Når vi oppsøker russens arrangementer så er det fordi vi ønsker å være tilstede om de skulle trenge oss, sier Olsen.

FOREBYGGENDE: Pål Inge Olsen ønsker en god dialog med russen. Foto: Wanja Sandø 

Russen forebygger

Russepresidenten ved Ulstein videregående skule, Kjetil Frøystadvåg Kvalsvik, sier at sikkerhet er noe de absolutt tar stilling til.

– Vi har møter med politiet, helsesøster og SMISO (senter for incest og seksuelle overgrep). Sikkerhet er noe vi tenker mye på, og noe vi blir drillet i. Vi prøver å kjøre en god retningslinje, for selv om vi er russ er vi ikke fri fra loven, sier Kvalsvik.   

Han ønsker å skape et positivt rykte for russen i Ulstein.  

– Jeg tror alle på kullet vårt er enige i at vi ikke må ødelegge for den kommende russen. Vi skal ha det gøy, men det finnes grenser, sier Kvalsvik.

Økende bruk av narkotiske midler

Guttene på «Guns and Broses» mener det ikke er helt sosialt akseptert å drive med narkotiske stoffer blant russen i Ulstein.

– Det går i øl og sprit her. Vi ønsker bare å være sosiale. Det er ikke helt sosialt akseptert å drive med narkotika blant oss ihvertfall, forteller guttene.

Russepresidenten sier seg enig, og mener det ikke det er noe problem for russen i Ulstein.

– Min oppfatning er at det er ganske lite av det her, og det håper vi selvfølgelig å opprettholde videre, sier Kvalsvik.

Skoleledelsen på de videregående skolene opplever situasjonen annerledes.

– Ledelsen på skolen blir kontaktet direkte av russen selv som forteller at de føler et press til å bruke andre rusmidler, sier Olsen.

Han kan fortelle at rusmiljøet på Sunnmøre har blitt verre de siste årene.

– Det er lettere tilgang på rusmidler nå, både i form av hasj som blir røyket i felleskap på fester og GHB, sier Olsen.

Han tror at russen har lavere terskel for å prøve nye ting.

– Det har nesten blitt en forventing at når du er på en russefest skal du ikke takke nei til jointen som går rundt. Det blir et voldsomt press, sier politioverbetjenten.  

Samler inn russekort 

«Hele livet mitt har jeg vært glad i å samle inn russekort. Dessverre er det vanskelig for meg å være over alt da jeg har Cerebral parese og sitter i rullestol...»

Slik starter Thomas Martiniussen, fra Fredrikstad, et innlegg på facebook. Innlegget ble postet 29. mars og er delt over 8000 ganger.

SPRER SEG: Russejentene ville hjelpe når de kom over dette innlegget. Faksimile: Facebook

Da russejentene på Ulstein vgs. kom over innlegget valgte det å samle inn et bidrag fra skolen sin.

Sender kortene nordover 

På et liten bord i kantina på Ulstein vgs. sitter de med en stor konvolutt fylt med russekort. Russekortene har de samlet inn fra sine medstudenter etter at de så innlegget til Martiniussen på Facebook.  

– Vi tenkte at det ville være koselig å hjelpe han med å få noen russekort fra Sunnmøre, siden det er vanskelig for han å samle inn selv, sier Madelen K. Furstad. 

SAMLER INN: Fra venstre Frida Retter, Eline Fylsvik, Anna S.Tarberg, Madelen K. Furstad og Sofie Grønnervik. Foto: Wanja Sandø

Noen av tredjeklassingene på Ulstein vgs. har valgt å skrive en liten hilsen på baksiden av kortene som en ekstra oppmerksomhet.

– Det er noen russebiler andre steder som har samlet inn. Vi tenkte at det ville være koselig å samle hele skolen og sende over ett bidrag, forteller de. 

Konvolutten med russekort skal russen sende nedover til Fredrikstad fredag morgen, rett før påskeferien, i god tid før russefeiringen virkelig settes i gang.

– Det er koselig å kunne bidra med noe positivt som ikke koster oss så mye, men betyr mye for en annen, sier jentene.