Kort introduksjon til den russiske kulturen på Rokken

"Sorry, out of vodka today"

Foto: Kristina Kalinina

Fredag arrangerte Pangaia russisk kveld på Rokken. Gjestene lærte om både mat og kultur.  

Folk ankom Rokken litt før kl.19. De tre studentene fra Russland som hadde forberedt både underholdning og mat for kvelden, la siste hånd på verket. Forventingene var til å ta og føle på. 

Eugenia Chernishyova, Alexey Usenko, Anna Marchina
TEAM: Eugenia Chernishyova, Alexey Usenko, Anna Marchina rett før den russiske kvelden.     Foto: Kristina Kalinina

Ikke vanlig internasjonal kveld

Det første som møtte de som kom inn døren, var et bilde på lerretet der det tydelig sto skrevet «Sorry, out of vodka today». Fra høyttalerne kunne man høre Kalinka, en velkjent sang også for de utenfor Russland sine landegrenser. 

Arrangementet begynte 20 minutter senere enn planlagt. Alexey, en student fra Nizhniy Novgorod, ledet presentasjonen på engelsk med en «veldig russiske aksenten». 

Den første videoen, som presenterte generell informasjon om landet, skapte stor interesse hos publikum og fikk stor apllaus. 

– Faktumet at den mest populært drinken i Russland er øl, har vært veldig overraskende for meg. Jeg forventet at det skulle ha vært vodka, sa Nancy Fotia, en Erasmus student fra Italia.

Landets presentasjon fortsatte med at studentene fikk mulighet til å smake de tradisjonelle russiske matrettene: Russisk vinaigrette salat, pannekaker med syltetøy og potetblinier med rømme.

Den tradisjonelle russiske maten
Foto: Kristina Kalinina

– Salaten ser litt rart ut, rosa og fiolett, men all maten er god. Vi har samme type mat i Norge, så jeg er ganske vant til den, fortalte Trym Nikolas Rimmen, en pedagogstudent ved HVO.

Noen videoer om russisk historie og slideshow av rare oppfinnelser fra Russland hadde også en stor suksess. Kvelden sluttet med Kahoot quiz som en student fra Øst-Europa vant. 

Krevende prosess

Selv om den russiske kvelden varte i en og en halv time, tok selve forberedelsene nesten et døgn med uavbrutt arbeid. Som følger av «den russiske tradisjonen", begynte ikke de russiske studentene på forberedelsene før i siste liten. 

– Vi kjøpte mat på onsdag, men begynte å lage den kl.21 på torsdag. Helt til kl.6 på morgenen var vi på kjøkkenet, fortalte Eugenia Chernishyova, en journalistikkstudent fra Saint Petersburg.

Foto: Kristina Kalinina

Selv med lite søvn fortsatte arbeidet med både mat og presentasjon. Eugenia påpekte at selv om det hadde vært veldig slitsomt, hadde det vært god stemning under forberedelsene.

– Vi er fornøyd med hvordan kvelden gikk. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra studenter om at de hadde kost seg veldig. 

Hvordan alt begynte

Pangaia er en organisasjon ved Høgskulen i Volda som ble opprettet i 2006 av det internasjonale kontoret. Pangaia betyr «et superkontinent». Organisasjonen har en stor betydning for det internasjonale miljøet ved høgskolen og har en lang tradisjon av å arrangere internasjonale kvelder.

Bordspill før arrangemetet begynte
FØR: Arrangementet begynte 20 minutter senere enn det var plannlagt. Foto: Kristina Kalinina

– Vi hadde et ønske om at studentene skulle få mulighet til å presentere kulturene sine, språket sitt og maten sin på en avslappet måte, forteller Cecilie Wilhelmsen, den tidligere leder av det internasjonale kontoret ved HVO.

Hver måned blir det arrangert to internasjonale kvelder, vanligvis på Rokken.De som møter opp på internasjonal kveld får muligheten til å smake på mat, høre musikk og generelt lære mye om det landet som er temaet for kvelden. 

Men selv om den viktigste hensikten med internasjonal kveld er å utveksle kulturer, kommer noen studenter bare for å spise mat. Å finne ny informasjon om andre kulturer står på andre plass for dem.