Jakter søppel under vannoverflaten

Rydder i sjøen

SØPPELJAKT: Roar Gjerde gjør seg klar for kveldens andre dykk. Foto: Lars Hægeland 

Volda dykkerklubb jobber for å redusere marin forsøpling. Torsdag dykket de ved Berkneset: – Nå ble vi møtt av et yrende fiskeliv, sier Margrete Apelseth. 

– Det virker som det vi finner har blitt dumpet her på stedet. Sist vi dykket fant vi et bilvrak, sier leder Margrete Apelseth i Volda dykkerklubb. 

Nærnett møtte dykkerklubben utenfor Berkneset klokken 19.00. Da gjorde dykkerne seg klar for runde nummer to, under vannet.

UNDER VANN: Volda dykkerklubb har samlet inn søppel flere ganger. I år er det med på en nasjonal aksjon støttet av Sparebankstiftelsen. Foto: Lars Hægeland 

Før har dykkerklubben dykket på eget initiativ for å hente opp gamle fisketeiner og garn, nå er de med på en nasjonal dugnad som pågår over hele Norge. 

Søppelrydding over hele landet

Ryddedugnaden er en del av en nasjonal aksjon. Sparebankstiftelsen DNB har tildelt Norges Dykkerforbund 6 millioner kroner, pengene skal brukes til å redusere marin forsøpling.

Den lokale dykkerklubben får ryddesekker, bøyer og senere får de kanskje noe økonomisk støtte av stiftelsen. De fulle søppelsekkene blir senere hentet av renovasjonsselskapet VØR.

RYDDER: Margrete Apelseth samlet medlemmer i dykkerklubben for å rydde under vannoverflaten. Foto: Lars Hægeland 

– Det er veldig kjekt å være med på en så stor dugnad. I dag er vi rundt ni stykker som er med i Volda. Vi rydder både under vann og det som ligger her på land ved vannkanten, sier Apelseth. 

Blir bedre dyreliv 

Volda dykkerklubb har ryddet på Berkneset før. Apelseth sier hun opplever at det hjelper å rydde i sjøen. Under kveldens dykk ble hun møtt av et yrende fiskeliv.

NASJONALT: Dugnaden med å samle søppel under vann pågår over hele Norge. Her fra Volda dykkerklubb sin aksjon ved Berkneset. Foto: Lars Hægeland. 

– Før har vi funner større mengder plast og gammelt fiskeutstyr. Nå har vi funnet mindre mengder, så jeg merker at det hjelper. Nå ble vi møtt av masse småfisk og en stort stim av småtorsk, sier Apelseth.​

Hun liker å tenke at de tidligere ryddeturene til dykkerklubben har gitt virkninger på forholdene under vannet. 

– Jeg liker å tenke at ryddingen betyr noe for miljøet under vannoverflaten, sier hun.

Problem som fortsetter 

BEVISSTE: Roar Gjerde håper flere tenker på miljøet i havet. Foto: Lars Hægeland.

Roar Gjerde har holdt på med dykking i 11 år. Han synes helt klart det er viktig å tenke på miljøet under vann. 

– Vi finner utrolig mye rart når vi dykker, sier Gjerde.

Han blir særlig trist når han finner spøkelsesteiner og garnrester som fisk og andre dyr setter seg fast i.

– Før i tiden tenkte man kanskje at ting var løst så lenge man ikke så det. Vi finner utrolig mye som har blitt dumpet tidligere, sier han. 

Startet som en hobby

– Jeg begynte å dykke for rundt fem år siden. Jeg var veldig glad i å snorkle, men ville komme meg lengre ned i vannet, sier Apelseth. ​

Klubblederen synes det er spennende med alle stedene man kan dykke. Noen steder har sandbund og er fulle av kamsjell, mens andre er fulle av tang.

HENTES: Søppelet som blir funnet blir senere hentet av VØR. Foto: Lars Hægeland.

– Når man kommer under vann, er det er som helt ny verden. Det er en "wow-faktor". Noen ganger dykker man rundt gamle vrak, og noen ganger får man besøk av seler, sier Apelseth.