Satser på gode forhold til X2

Foto Kyrre Buxud

Foto Kyrre Buxud

19.april starter ekstremsportfestivalen X2 og festivaleder Eirik Vaage satser på at været er på deres side i år. Airbnb og hotell i området er snart fullbooka, for fire dager med ekstremsport, konserter og foredrag.

Det nærmer seg årets X2-festival som arrangeres for 13. gang på rad. Fjorårets festival var problematisk da snøstorm og dårlige forhold gjorde at halvparten av sportene ble avlyst. Det har gjort planleggingen av årets festival litt utfordrende, men festivalleder Eirik Vaage er positiv.

  – Nå ser det ut som vi er heldig med været, så det kan tyde på at vi ikke trenger å kansellere så mange sporter. Men alt er jo værbasert og det vet utøverne veldig godt selv.

Festivalleder Eirik Vaage har troen på årets festival. Foto: Lea Sofie Westad

Uaktuelt å flytte festivalen

Vaage forteller at det ikke har vært aktuelt å flytte festivalen, selv om været ofte ikke spiller på lag. 

  – Nei, det blir ikke aktuelt. Vi vil jo ha snø og da bør vi ikke ta det seinere. Så vil vi også ha mulighet til kajakk, noe som gjør at vi ikke kan ta det før, for det må jo være vann i elvene. Det samme gjelder luftaktiviteter som paragliding og basehopping. 

Vil avvikle frikjøring, tross høy skredfare

Snøskredfaren på Sunnmøre er nå høy og det er naturlig å lure på om det er forsvarlig arrangere XFree (frikjøring). 

   – Vi betaler personer som har høy kompetanse innen skred som gjør de vurderingene. Vi har kansellert XFree før,  vi har også hatt konkurransen, men slik ting er nå tenker vi å arrangere XFree, sier Vaage, men understreker at sikkerhet for utøverne alltid kommer først.

Fra Voss Folkehøgskole til hjemfylket

Voldingen Bernt Marius Rørstad, skal delta på XFree og Speedriding og ser fram til å ha det gøy og kjenne rushet. Han går nå Ekstremsport Luft-linja på Voss Folkehøgskule der han har fått prøvd seg på blant annet paragliding, fallskjerm og mye frikjøring. 

Bernt Marius Rørstad skal delta på blant annet X-Free.
Foto: Privat

  – Jeg er ennå litt nybegynner, men gleder meg til å delta. Begynte å kjøre en del frikjøring for to vintre siden, men har alltid gått toppturer, sier Rørstad.

– Når du først har prøvd det så er det vanskelig å slutte

For Rørstad er det spenningen i ekstremsport som gjør at det appellerer til han. 

  – Det er jo nervene og adrenalinet som kommer når man gjør det, som gjør at det er så mange som liker det. Og har man først gjort det litt er det vanskelig å slutte. 

Han kommer til festivalen sammen med klassekamerater fra Voss. Det er også ventet uttøvere fra andre land som Storbritannia og Østerrike.