Værfast på Kvamsøya

Franskmenn vil nå Lofoten

 Foto: Dagfinn Graneng

Fem venner seiler nord fra Bergen for å drive med ekstremsport. Når vi møter dem ligger de værfast på Kvamsøya i Sande.

—      Vi møttes på internett, spøker Jenny. Alle sammen ler høyt.

I en 33 fot katamaran sitter en vennegjeng på fem tett sammen rundt et lite bord og spiser Toblerone, mens de forteller om sine eventyr på havet og i fjellet. Det knaker i skuta, vinden uler utenfor, og lyden av hagl mot glassfiberdekket er øredøvende.

Til venstre sitter Jenny Norin fra Jämtland i Sverige. Ved siden av henne sitter Alex Aimard, som er fransk. De to bor og jobber sammen i Stockholm. På andre siden av bordet sitter Guri Storeide fra Nordheimsund i Hardangerfjorden, og Vincent Martinez fra Frankrike. Han har bodd i Bergen i ti år, men holder fremdeles litt på sin franske aksent. Nummer fem er også fransk og heter Martin Schricke. Han jobber til vanlig som skiinstruktør i alpene, men er nå i Norge sammen med resten av gjengen for å kjøre ski, fly paraglider, drive med basehopping, klatring, kiting og mye, mye mer.

—      Vi elsker alle å fly, forteller Martin.

—      Det er det som førte oss sammen.

Han forteller at alle sammen holder på med nesten alt av utendørsidretter, men at fellesnevneren er gleden alle finner i luftsport.

Mye forarbeid

Guri eier båten og har jobbet lenge for å forberede seg til denne turen. Vincent er kjæresten hennes, og han forteller at hun har jobbet veldig mye ekstraskift de siste månedene for å få nok tid og penger.

—      Vi har alle jobbet en del for å få til denne turen, men Guri er den som har gjort mest. Hun har lagt ned mange timer med arbeid for å renovere båten og gjøre den klar til seilasen.

Vil til Lofoten

Alle er enige om hva målet er. De ønsker ikke å stresse med å komme seg videre, men vil heller fokusere på å slappe av og nyte norsk natur. Guri sier de har et ønske om å komme til Lofoten, men at det er veldig usikkert om de klarer det.

—      Det kommer veldig an på vær og vind. Plutselig er været for dårlig, og vi må vente på mindre vind. Det er et godt stykke å seile dersom vi vil nå Lofoten, og plutselig har vi ikke mer tid igjen. Vi vil heller ikke ta noen unødvendige sjanser.

Prioriterer alltid sikkerhet

Martin forteller om risikoen ved en slik ekspedisjon, og hvordan de vurderer om noe er for farlig.

—      Sportene vi holder på med innebærer alltid en risiko, så det er viktig at den risikoen blir så liten som mulig. Vi er vant med å ta slike vurderinger, og seiling er ikke annerledes. Er det for mye vind, så er det for farlig.

Vincent legger til at det også må tas en del strategiske valg underveis.

—      Hvis vi ikke hadde lagt til her på Kvamsøya, men seilt litt lenger inn i landet mens vi hadde muligheten, så kunne vi kanskje seilt videre i dag. Her ute er det så mye vind at vi vil bli skylt på land dersom vi prøver å komme oss ut.

Tar ikke betalt

Alex jobber til vanlig som filmskaper, og driver selskapet Satori Factory. Han har tidligere hatt en del prosjekter i samarbeid med bl.a. Redbull, men denne turen er kun for turen sin skyld.

—      Jeg har med en del filmutstyr og filmer veldig mye, men det er kun for min egen del. Vi får ikke betalt for å dra på denne turen, men du skal ikke se bort ifra at det blir en video eller to allikevel.