Sigurjon ble nektet adgang på buss 

Sigurjon nektet bussreise

BUSSPASSASJER: Sigurjon Bjarni Sveinsson tar ofte buss. Her avbildet på holdeplassen ved Volda vidregående skole.   Foto: Torgeir Knutsen

«Jeg gidder ikke å hjelpe deg med heisen» var svaret bussjåføren ga da Sigurjon Bjarni Sveinsson (19) skulle ta buss fra Moa til Ørsta.  

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener denne artikkelen brøt med punkt 4.14 og 3.2 i Vær Varsom-plakaten. Les uttalelsen her: PFU: - Nærnett brøt god presseskikk

– Jeg trillet bort til bussholdeplassen for å gjøre meg mest mulig synlig slik at jeg kunne få den hjelpen jeg trenger for å bli med. Bussen stoppet og jeg snakket med bussjåføren, men da fikk jeg kontant beskjed om at det var uaktuelt, forteller handikappede Sveinsson.

Han sliter med ryggmargsbrokk og har derfor sittet i rullestol nesten hele livet. Nærnett får bekreftet fra Fram sitt kundesenter at det ikke skal være noe problem med rullestol på buss. Likevel ble Sveinsson satt igjen. 

– Jeg sliter med dårlig selvbilde fordi jeg har en funksjonshemming. Det er klart at dette ikke hjelper. Dette kan skje etterpå, hele tiden, hvor som helst.  Det er leit å ha den risikoen hengende over seg, forteller Sveinsson om hva han følte etter hendelsen på Moa. 

Kvass og direkte sjåfør

En annen gjeng som skulle med den samme bussen ble vitne til det som skjedde. Ifølge Sveinsson sa bussjåføren følgende: «Jeg vil ikke ha han der med i bussen. Dra dere bak i bussen, og ikke ett eneste ord fra dere om dette» til medpassasjerene som satt på bussen uten Sveinsson. 

– Jeg ble nervøs da han sa det. Det blir litt sånn når folk sier slike ting kvast. Da tør man ikke mer. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men jeg turte ikke noe annet å bare bli igjen, forteller han.

Stort problem i Norge

Arne Lein er leder i Norges handikapforbund. Han blir lite glad da Nærnett kontakter han for å fortelle om hendelsen.

MISFORNØYD: Leder i Norges Handikapforbund, Arne Lein.
Foto: Norges handikapforbund 

– Det er ikke første gang, nei. Dette er noe vi hører om ofte. Det er selvfølgelig helt uakseptabelt. At personer ikke får være passasjer i buss er noe vi dessverre hører om til stadighet, forteller Lein. 

Alvorlig og diskriminerende

– Det er et problem. Et alvorlig problem. Folk får ikke delta og kommer seg ikke dit de har planlagt å dra. Det skal ikke være nødvendig å ringe inn på forhånd, alle mennesker skal behandles likt, utdyper forbundslederen.

Uvitende

Da Nærnett tar kontakt med Seksjonsleder Stig Helle-Tautra for Fram er han ikke klar over uoverensstemmelsen som hendte på trafikkstasjonen.

– Det virker veldig spesielt. Jeg må få sjekket før jeg kan uttale meg spesifikt om det. Det høres ikke bra ut. Jeg blir forundret over det du sier, forteller Helle-Tautra.  

Får konsekvenser

Seksjonslederen bekrefter likevel at dette er noe som må følges opp.

–  Ja, vi vil ta tak i dette videre. Jeg vil ta det opp med han som sitter på avviket. Det har nok vært et avvik siden det ble ringt inn i ettertid. Det er Nettbuss som kjører den strekningen, så dette må de selvfølgelig følge opp med sine ansatte, sier seksjonssjefen.

Tok taxi

Til slutt måtte Sveinsson fortvilt ringe moren og fortelle om hendelsen. Selv nektet han å bestille taxi fra egen lomme, og moren tok tak og ringte busseselskapet. Det hele endte med at Sveinsson kom seg hjem igjen med taxi på busselskapets regning.  

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda