Oppfordrer alle kvinner over 25 til å sjekke seg

sjekk deg dagen

ILLUSTRASJON: Mjölk design.

I dag er sjekk deg-dagen. Kreftforeningen vil at flere kvinner skal sjekke seg, og redusere risikoen for å utvikle livmorhalskreft.

18. september er sjekk deg-dagen. #Sjekkdeg-kampanjen vil motivere kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Hvert år får over 300 kvinner sykdommen. Likevel er det fortsatt 250.000 kvinner som ikke har tatt celleprøve de siste 10 årene.

– Altfor mange kvinner dropper celleprøven

Nestleder og sekretær i Møre og Romsdal gynkreftforening, Anne Marte Øverås, sier til Radio Volda at det er for mange kvinner som lar være å sjekke seg.

OPPFORDRER ALLE: Anne Marte Øverås håper flere kvinner sjekker seg.   Foto: arkiv.

– I Norge i dag så er vi så heldig at vi får en påminnelse hvert tredje år, om at det er på tide å ta en celleprøve. Dessverre er det altfor mange kvinner som har sløyfet unna den celleprøven, og det kan i verste fall føre til alvorlig sykdom, blant annet livmorhalskreft, sier Øverås. 

Les også: En livsgnist som aldri slukker

Ifølge Kreftforeningen har det vært stor interesse for timer til gynekologenes sjekkedugnad i år, og alle gynekologtimene på sjekk deg-dagen ble fullbooket. De oppfordrer alle som ikke har fått time til å ta bestille time hos fastlegen for å ta celleprøve.

Startet av Thea Steen

Kampanjen #sjekkdeg ble startet i 2015 av Thea Steen, som ønsket at flest mulig kvinner skulle ta celleprøver. Steen døde selv av sykdommen i 2016.

Steens familie har opprettet et minnefond i hennes navn, der midlene som kommer inn bidrar til arbeidet med å få flere kvinner til å ta celleprøver. 

Fakta om #sjekkdeg og livmorhalskreft:
 

 • #Sjekkdeg-kampanjen ledes av Kreftforeningen, i samarbeid med Kreftregisteret, AHUS og Norsk forening for allmennmedisin.
   
 • Alle kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Hvis det er over tre år siden forrige prøve, får kvinnene brev fra Kreftregisteret med påminnelse om å bestille time hos fastlege for å ta celleprøven.
   
 • Over 300 kvinner får livmorhalskreft hvert år i Norge.
   
 • En enkel celleprøve kan avdekke alvorlige celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft. Etter at kampanjen ble lansert har minst 34 000 flere kvinner tatt celleprøve. Blant disse har rundt 1400 tilfeller av alvorlige celleforandringer blitt oppdaget.
   

Kilde: Kreftforeningen.