Unngå ski-bomkjøp

Skiguide

GUIDE: Chuck H. Stevens på G-Sport i Volda gir råd til deg som trenger nye ski, enten du er på nybegynnerstadiet, eller har mye erfaring.

Har du lyst på nye ski, men vet ikke helt hva du skal gå for? Dette må du vite før du kjøper. 

På G-Sport i Volda har de ski for alle og enhver, enten du skal på topptur, fjelltur eller i bakken.  Med så mye forskjellig utstyr er det lett å bli forvirret.

– Vi prøver å anbefale ski etter bruksområde, og hvor erfaren kunden er. Her har vi forskjellig kvalitet i mange prisklasser, sier Chuck H. Stevens og viser frem det brede utvalget.

Lettvint på langrenn
 

Foto: Veronica Turnage
GOD GLID: Det er ikke lenger smøreski som er favoritten blant nordmenn. Alle foto: Veronica Turnage.


Glem smøreski og smørefri. Det nye er langrennsski med «pels», eller «felleski» som det heter. Sportsbutikkene kaller det en skirevolusjon. På G-Sport i Volda har felleski æren for 95 prosent av skisalget.

Smøringen kan du legge igjen hjemme. Felleski skal gi deg god gli og godt feste. Disse passer like godt for nybegynnere som erfarne.

– Det viktigste er at du får skiene tilpasset din egen vekt slik at det er spenn nok, så ikke fellene subber for mye ned i snøen og bremser, forteller Stevens.

Skientusiasten viser frem en binding til langrennsskiene som heter «NNN». Denne gjør at man kan flytte bindingen bakover og fremover på skien underveis på turen, uten nøkkel.

Han snur noen av skiene, og viser frem forskjellige typer feller. Den ene er en integrert fell i nylon og mohair.

Hva med vedlikehold?

– I likhet med alle ski må felleski også vedlikeholdes. Allikevel er det mye mindre jobb enn smøring. Det er mulig å bytte ut hele fellen om det trengs.

«PELS»: Felleski er det nye innen smørefrie ski. Slik ser baksiden ut.

I langrenns-seksjonen finnes det også smørefri, smøre- og fjellski, men det har de solgt lite av etter felleskiene stjal oppmerksomheten. For nye langrennsski må du ut med mellom 1999 til 3500 kroner med binding. Så sent i sesongen er det gode tilbud, seier Stevens.

Aktiv med alpint
 

FULL FART: Av alpinski kan man velge mellom blant annet twintip, carving og utforski.

Fra 2999 til 8000 kroner får du slalåmski med binding og sko. For nybegynnere  gjelder det å ha myke ski, slik at det er lettere å ha kontroll når man kjører. Gode kanter på skiene er viktig for å få en god kjøreopplevelse. Da kan man se etter en carvingski.

Stevens opplyser om at en god kjerne gir bedre kjøring. Han viser til en oppbygningsplate som blir operert oppå bindingen, som gir et lite platå på skiene. Da skal det være lettere med fine svinger.

– Skoene er også veldig viktig når man kjøper slalåmski, forteller han.

Stevens demonstrerer hvordan de ved hjelp av en maskin kan varme opp skoens innside, og kjøle ned utsiden, slik at skoen former seg etter foten.

PERSONLIG SKO: «Memory fit» heter teknologien som kan forme slalåmstøvlene etter foten.

Når det kommer til vedlikehold av slalåmski har han ett tips.

– Når du legger de vekk etter sesongen bør du bruke gul voks, som metter skiene så de holder lenger.

Tipp topp-tur

Perfekt på Sunnmøre er randoneeski. Med disse skiene kan du gå i oppoverbakke med ski på bena, eller i sekken. Selv om de ser ut som slalåmski, er bindingene fleksible slik at det er lett å gå med skiene. I tillegg kan bindingene festes slik at du kan kjøre ned fra en topp, på lik linje med slalåm. Forskjellen ligger som regel i vekten.

ALLSIDIG: Randoneeski har fleksibel binding som gjør at den kan tas opp og lukkes igjen.

– Randonee skal være lette ski og sko, slik at man behagelig kan gå på topptur. I tillegg skal de ha godt feste i snøen, men samtidig ha nok gli til utforkjøring, forteller Stevens.

Han viser frem det mest eksklusive paret i butikken. Det er kun elleve butikker i landet som selger de. Skiene inneholder karbon og veier så å si ingenting. De er lette men samtidig er de stive nok til en god kjøreopplevelse. Disse koster over 20 000 kroner.

DYREBAR: Chuck H. Stevens viser frem de dyreste toppturskiene som inneholder karbon.


Til toppturski trenger man teleskopstaver, som er staver hvor man kan stille høyden. På den måten er det gå-staver på vei opp, og utfor-staver på vei ned.

Randoneeski kan man kjøpe fra 8999 kroner og oppover.

Vett i fjellet

Ved siden av randoneeskiene er det en hel vegg med tur- og skredutstyr. Søkestang, spade og skredsøker er viktig tilbehør til en topptur.

Stevens råder kundene til å være godt forberedt før de drar på fjellet.

– Bruk sunn fornuft, ha riktig utstyr, tenk sikkerhet og ha det gøy!