Slik skiller stortingsvalget seg fra skolevalget

Dersom elevene hadde talt, ville valgresultatene sett svært annerledes ut i de fleste kommunene på Søre Sunnmøre. 

I flere av kommunene er det store forskjeller mellom resultatene fra skolevalgene, og de faktiske valgresultatene fra stortingsvalget.

En av de klareste forskjellene, som er felles for alle kommunene, er at KrF fikk langt lavere oppslutning ved skolevalgene enn ved stortingsvalget.

Her kan du sammenligne skolevalgene i hver kommune, med det faktiske kommuneresultatet:

 

I Volda ville resultatet sett svært annerledes ut dersom elevene bestemte. Skolevalget viste at de fleste elevene stemte Ap og SV, mens ved stortingsvalget var det en klar seier til Frp, med Ap på andreplass. 

 
 

I Ørsta er det også store forskjeller, med et klart flertall til Ap og SV ved skolevalget. Her ville Arbeiderpartiet alene fått flere stemmer enn Høyre og Frp til sammen, mens ved stortingsvalget er Frp klart størst. Her finner vi også Senterpartiet på en god andreplass, mens de kun fikk 5,3% av stemmene ved skolevalget.

 

I Ulstein er derimot elevene relativt enige med resten av kommunen, og begge gikk for et blått flertall. Likevel er det verdt å nevne at KrF fikk fem ganger så mange stemmer ved stortingsvalget enn ved skolevalget.

 

Også i Vanylven var det klar blå seier både ved stortings- og skolevalget. I kontrast til Volda, Ørsta og Ulstein, hadde faktisk Frp langt større oppslutning ved skolevalget enn ved stortingsvalget. Ved skolevalget var Frp og Ap de klart største partiene. I stortingsvalget var Frp klart størst, og ellers var det jevnt mellom Ap, Sp og Høyre.

 

I Herøy gjorde Frp sitt desidert beste skolevalg på Søre Sunnmøre, og kapret over halvparten av stemmene. Med Høyre på andreplass og Ap på tredjeplass, var resultatet nokså likt stortingsvalget i resten av kommunen. Den største forskjellen var at det var nokså jevnt mellom Frp og Høyre ved stortingsvalget, mens Frp alene hadde en overlegen seier ved skolevalget.