Slakter ølboks-kastere

Hadde du pantet ølboksen kunne du blitt millionær, isteden koster det bonden 40.000,-

Søndag morgen publiserte Lars Drabløs et Facebook-innlegg  om et funn av ølboks i åkeren.  Dette innlegget skapte mye snakk i lokalsamfunnet og omheng. 

- Dette kan ha store konsekvenser for bonden og spesielt dyrene, forteller han. 

Disse skarpe kantene kan kutte opp innvollene til dyr og forårsake store skader på dyrene og økonomiske smell til bonden. 

Heldigvis hadde ikke denne hendelsen større konsekvenser, men hadde ikke Drabløs vært oppmerksom på funnet kunne det i senere tid hatt et fatalt utfall for dyra. 

- Jeg blir ganske sint når jeg finner og ser slikt. Har hørt mange liknende hendelser, noe som er utrolig unødvendig. 

Atle Bjørn Grebstad
Foto: Kathrine Baldishol

Atle Bjørn Grebstad, er en av naboene til Drabløs og tidligere nødslakter. Han kan fortelle fra sin tid i yrket at det tidligere problemet ikke var hermetikk, men glass.  Likevel er det er ikke bare øl som er problemet, mange bønder sliter med plastikk fra høyballer og søppel i veikanten som blåser inn i dyreområdene. Grebstad kan bekrefte at plastikk ofte er å finne inne i dyrene under slakting. 

Fremmedlegeme i mat kan føre til nødslakting av dyret, da vil ikke dyret gå til spille. Men forgiftning fra metall kan føre til at dyret viser symptomer på å være allment syk og kan derfor ikke brukes til mat, forteller veterinær Pia Prestmo fra Mattilsynets svartjeneste for dyr. 

Bøndene Femke Lalleman og Venise Vintges på Bakkland gård har heldigvis ikke opplevd  ølbokser, men rydder daglig annet søppel. 

- Vi finner mange brusflasker og rester fra fyrverkeri. Det er det samme problemet i Nederland som i Norge. Det er irriterende at folk ikke kan ta med seg søpla. Foreldre burde oppdra barna sine i større grad til å tenke på miljø. 

BAKKLAND GÅRD: Femke Lalleman og Venise Vintges
Foto: Kathrine Baldishol

Damene på Bakkland-gård bruker ikke store maskiner, og har derfor mulighet til å gå over områdene sine før dyrene beiter. Dette er derimot ikke mulig for de større gårdene, forteller de.