”Waist-trainers” er det nye korsettet 

Smal midje raskt

– Mange kvinner bruker korsetter for å tvinge kroppen inn i en timeglassfasong a la Kardashians, sier Martine Lunder Brenne. MinMote-lederen mener det er en av de verste skjønnhetstrendene akkurat nå. 

Såkalte ”Waist-trainers”, et slankekorsett som skal gjøre midjen smalere og magen flatere, blir hyllet av kjendiser verden over. Realitystjerne Kim Kardashian poserer stadig i dette litt sære antrekket. På Instagram finner du nesten 900 000 innlegg knyttet til emneknaggen #waisttraining.

”Hvis du bruker Waist-trainer regelmessig så øker termisk aktivitet. Dette stimulerer fettforbrenningen, spesielt i mageregionen, og gjør at du kan få flat mage og smal midje raskt. I tillegg vil du få øyeblikkelig mindre mage ettersom midjen blir strammet inn.” 

Slik låter beskrivelsen på weightworld.no, et firma som selger Waist-trainers i Norge.

­Heldigvis er det nå blitt veldig trendy med brede korsettbelter utenpå tykke gensere. Det må jo sies å være mer anvendelig, sier Lunder Brenne.

INSTATREND: Slike bilder deler Kim Kardashian med sine 95 millioner følgere. 
(Faksimile: Instagram @kimkardashian)

Presser tarmer og magesekk  

Psykiater og lege Marianne Hatle mener ”Waist-training” ødelegger kvinnekroppen.

– (...) den vil ikke føre til vektreduksjon, og kan potensielt være skadelig. I tillegg til at ”waist trainers” gjør det vanskelig å puste, vil organer som tarmer, lever og magesekk kunne bli presset inn og man kan også oppleve ribbensbrist. Det sier seg selv at dette kan være farlig, sier hun til minmote.no. 

Hatle blir svært bekymret når hun ser at jenter er villig til å ødelegge kroppen sin for å oppnå en spesifikk figur.

– Det kan virke som mye av det som blir promotert på sosiale medier som for eksempel Kardashian-søstrene, blir slukt rått, og i dette tilfellet er det feilaktig og potensielt farlig, sier hun.  

”Forkrøbles og visner hen”   

Korsettet er ikke nytt og heller ikke kampen mot det. I 1895 intervjuet Christian Krogh sydame Kristine Dahl i Verdens Gang. Tittelen var ”Kamp mot korsettet”. Sydamen gav detaljerte beskrivelser av hvordan kvinnekroppen ble vanskapt av ”snørelivet.” 

(...) For det første tillater snørelivets trykk simpelthen ikke at det legger seg tykkere lag på, der blir ikke plass til det. Dernest funksjonerer ikke disse muskler. Med andre ord partiet forkrøbles og visner hen. Men et sted må kjød- og fettlaget hen, og det legger seg da i nærheten hvor det får lov å være i fred. Her kommer altså voldsom overflod. Derfor ser man underlige syn av voldsomfete damer forøvrigt, på hvem man samtidig kan telle ribbenene, et syn som heller ikke kan sies å være smukt. (...)

STRAMT: Korsettet blir strammet godt av en medhjelper.
(Faksimile: Wikimedia commons.)

Krogh innvendte at kvinnene måtte da vel se hvordan de egentlig så ut når de rev av seg korsetten, kledde seg naken, og gikk i dampbad.

­– Der er ingen speiler i dampbadet. Men jeg går der ofte for å studere. Det er mange fryktelige ting man får se. Hele bluser av brunt kjød, svarte Dahl.
­– Og alt dette mener De er korsettes skyld?
– Ja, for en stor del. (...) (Kilde: Verdens gang 14.10.1895)

Ulike former for korsetter er brukt i perioder opp gjennom historien. Det mest dramatiske korsettet går tilbake til 1500-tallet og var laget av jern. Det var skapt for å forandre kvinners anatomi. 

– Kvinnen ble annerledes enn naturen tilsa og bevegelsesfrihetene ble sterkt redusert. Mange ting ble vanskeligere å gjøre, som for eksempel å ride og å danse hurtig, sier Kirsten Røvig Håberg, historiker ved Høgskolen i Oslo, til forskning.no.