Snart siste sjanse til å ta HPV-vaksinen

Snart siste sjanse til å ta HPV-vaksinen

Gratistilbud: Siste mulighet til å få HPV-vaksinen gratis er i desember. Foto:Michelle Kleveland 

Folkehelseinstituttet har en pågående kampanje der unge kvinner får tilbud om gratis HPV-vaksine. Dette tilbudet går snart ut.
 

Unge kvinner født i 1991 eller senere, har fått tilbud om gratis HPV-vaksine siden 1. november 2016. Vaksinen beskytter blant annet mot livmorhalskreft. Anita Daae, prosjektleder for HPV-vaksiner til unge kvinner hos Folkehelseinstituttet, forteller at det er mange som har benyttet seg av gratistilbudet:

— Det er over 100 000 jenter i hele landet som har valgt å starte med vaksinasjonstilbudet. Men vi ønsker at enda flere skal gjøre det, og vi informerer nå om at der nærmer seg siste frist. Hvis man ønsker å beskytte seg mot livmorhalskreft må man benytte seg av tilbudet nå for å få vaksinene gratis.

Populært tilbud i Volda

Hilde Ørstavik Lundberg, helsesøster i Volda, forteller at det er mange i Volda som har kommet innom helsestasjonen for å benytte seg av gratistilbudet.

— Vi har hatt 582 stykker som har fått første dose av vaksinen, og hver person skal ha tre doser med vaksine. Så til sammen har vi satt 1411 doser pr dags dato.

 
Stor pågang: Hilde Ørstavik Lundberg forteller om fullt venterom på Volda helsestasjon. Foto: Sarah Ystanes. 

For å rekke de tre dosene som er anbefalt, så må man begynne vaksinasjonen senest i desember før fristen går ut ved årsskiftet. Da rekker man en dose i januar og siste dose i juni.

Ørstavik Lundberg forteller at neste sjanse til å starte vaksineringen er første oktober.

— På Volda helsestasjon setter vi vaksine første mandagen i hver måned. Første oktober er den neste vaksinedagen, så hvis man kommer hit da så rekker man å få de tre dosene før fristen går ut.