Abraham Mahlers historie 

snublestein abraham mahler

TRIVELIG: Abraham var kjent for mange som en hyggelig og lærevillig fyr 

7. juni skal Volda få sin første snublestein. Den blir dedikert til Abraham Mahler som studerte i Volda før han ble arrestert og sendt til Auschwitz. 

Den 22-år gamle Abraham Mahler satt og leste da det banket på døren hos familien Strand. Utenfor sto lensmannsbetjenten og to svartkledde menn. Bare to måneder etter at han hadde begynt å studere i Volda, ble han ført bort fra hybelen i Røysbakken og til arresten. Grunnen? Han var jøde.

I vinter kontaktet Jødisk Museum i Trondheim Volda kommune, med ønske om å legge ned en snublestein for Abraham, ved det som tidligere var Volda handelsgymnas. Snublesteiner er minnesmerker dedikert til de norske jødene som ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

Abraham Bernhard Mahler var sønn av Simon og Malke Mahler, og ble født i Trondheim 9. Juni 1920. Her vokste han opp sammen med sine fire søsken: Selik, Mina, Salomon og Sara. Abraham ble i tidlig alder vant til å ha mye ansvar, da han ofte var nødt til å håndtere familiebedriften og husholdningen på egenhånd når faren var ute og reiste. Men han ønsket å returnere til skolebenken.

SØSKENFLOKKEN: f.v. Selik, Salomon, Abraham, Mina og Sara. 

Godt likt av mange

Sommeren 1942 flyttet Abraham til Volda for å studere ved handelsgymnaset. Han var en flittig og lærevillig elev, og ønsket å fullføre den toårige utdanningen på ett år. Abraham bodde hos familien Strand, som var fullt klar over at han var jøde. Han hadde informert dem om dette tidligere, da han visste at religionen hans kunne skape problemer for de han leide hos. På tross av dette tok Anna og Johan Strand han inn.

Abraham ble beskrevet som en koselig og stillfarende gutt, som var godt likt av både klassekamerater og familien han leide hos.

I januar 1942 måtte alle jøder stemple en stor rød J i passene sine. Noen uker senere måtte de fylle ut et firesiders skjema kalt «Jøder i Norge». Her måtte de blant annet oppgi familieforhold, nasjonalitet, yrke og religion. Lite ble sagt om jødeforfølgelsen blant lokalbefolkningen, og få visste hva som egentlig skjedde med jødene.

24. oktober 1942 ble det utgitt en ordre om at alle mannlige jøder over 15 år skulle arresteres. Abrahams far og bror, som da bodde i Trondheim, ble arrestert noen dager senere. Mye tyder på at moren til Abraham hadde ringt han og fortalt om arrestasjonen, for da han selv ble hentet var han helt rolig.

Arrestasjonen

31. Oktober, en lørdag formiddag, kom lokale politibetjenter og to svartkledde menn til hybelen i Røysbakken i Volda. Abraham satt og leste da de banket på døren. Den da 17-årige Torbjørn Strand beskrev behandlingen av Abraham som unødvendig hard. Gutten ble med dem uten motstand, og ble fraktet til arresten som lå i handelsgymnasets kjeller.

Han satt i arresten over helgen. Arrestasjonen gikk hardt inn på klassekameratene. Kontaktlæreren var en av de få som fikk lov til å besøke Abraham, så flere snakket med han gjennom døren når lensmannsbetjenten ikke var til stede. Det ble gjort flere forsøk på å overtale han til å rømme, men han nektet i frykt for at resten av familien kunne havne i trøbbel.

Husverten Anna var en av de som ville at han skulle flykte. Hun hadde bekjente som kunne hjelpe, men han var fortsatt ikke overbevist om at flukt var et alternativ. Dagen etter at han ble arrestert kom politibetjenter tilbake til hybelen for å hente resten av eiendelene til Abraham. Anna nektet dem adgang, og sperret fysisk døråpningen for betjentene. Hun klarte å redde noe av klærne og skoene hans, i tillegg til litt penger han hadde gjømt unna. Dette ble senere gitt til Salomon, Abrahams bror som overlevde.

Reisen til Auschwitz

2. november begynte reisen mot Auschwitz. Lensmannsbetjenten i Volda var med på å overlevere Abraham til politiet i Ålesund. De tok rutebåten, hvor Abraham fikk lov til å gå fritt omkring. Betjenten har i et brev sendt til forfatter Eivind Hasle, fortalt at de satt for det meste og pratet, blant annet om Abrahams familie.

NYBAKTE FORELDRE: f.v. Sara, Simon og Malke ca. 1918.

Lite er kjent rundt resten av Abrahams reise til Auschwitz. Etter at han ble hentet i Ålesund, ble han sendt videre til Berg interneringsleir sammen med faren og hans bror Selik. 26. november ble 530 jøder fraktet til Stettin i Tyskland med båten «Donau». Deretter ble de tvunget inn i trange vogner som skulle føre dem til Auschwitz. De var sperret inne i disse vognene i tre døgn uten verken mat eller drikke.

Ingen vet nøyaktig hvor mange som overlevde denne turen, men bare 186 av de 530 jødene kom inn i leiren. Resten ble sendt inn i gasskamrene. Ingen vet hvor lenge Mahler-familien overlevde, men trolig ble de gasset i hjel. Bare to av de syv familiemedlemmene overlevde jødeforfølgelsen. Søsteren Sara beholdt livet på grunn av sin norske ektemann, mens broren Salomon flyktet til Sverige. Deres etterkommere har planer om å være til stede under seremonien som skal holdes i sommer.

 

Informasjonen til saken har blitt hentet fra Torbjørn Strand, «Voldaminne 1985» av Eivind Hasle og «Volda-soga: Krigsår og motstandsvilje 1940-45» av Jostein Nerbøvik

 

Fakta om snublesteiner:

  • ​Dette blir den første snublesteinen i Volda
  • Det finnes 479 snublesteiner i Norge, de fleste er lokalisert i Oslo og Trondheim
  • 30 jøder fra Møre og Romsdal ble deportert, bare tre av disse overlevde
  • Rundt 25 av disse har fått snublesteiner