Soldiers of Odin ønsker oppstart av lokallag på Sunnmøre 

Soldiers of Odin

Soldiers of Odin ønsker å starte opp på Sunnmøre. Foto:Steffen Larsen/Soldiers of Odin

Den mye omtalte gruppen Soldiers Of Odin prøver å starte opp lokallag på Søre Sunnmøre. 

– Ja, jeg kan bekrefte at Soldiers Of Odin ønsker å starte opp i området, forteller lederen for Soldiers of Odin Norge, Steffen Larsen.

Nærnett erfarer at gruppen som har fått mye fokus i media grunnet sine koblinger til høyreekstreme miljøer skal ha hovedvirksomheten i Ålesund. De ønsker også aktivitet og grunnlegge lokallag sør i regionen som Ørsta og Volda.

Grunnet mye negativ omtale i media får ikke Nærnett lov til å prate med den ansvarlige for rekrutteringen på Sunnmøre. Men lederen nasjonalt kan ovenfor Nærnett bekrefte at gruppen er attraktiv. 

– Ja det er interesse og engasjement i området, hevder S.O.O lederen kort

 – Vi håper resultatet blir det samme som i andre byer. At vi kan være en del av det frivillige arbeidet som hjelper folk, utdyper Larsen.

Lensmann Guttorm Hagen i Ørsta og Volda politi er ikke klar over initiativet fra grupperingen når Nærnett tok kontakt.

IKKE BEKJENT MED GRUPPERINGEN: Ørsta og Volda politi var ikke kjent med saken        Foto: Bjørn Wahl

– Vi kjenner ikke til slikt initiativ på dette tidspunktet, dette må vi få verifisert før vi gjør noe. Det er politiet som skal håndheve lov og orden i Norge, slik er det også i Volda og Ørsta, forteller Hagen

Ikke ønskelig i bygda

På sine hjemmesider skriver Soldiers Of Odin at de er en ravne-tjeneste som har som mål å skape trygghet for folk uavhengig av kjønn, alder og etnisitet. Dette gjøres med vandring i gatene og tilstedeværelse som en et preventivt virkemiddel mot utrygghet.

Guttorm Hagen er likevel skeptisk til gruppen og vil ikke ha slik aktivitet her.

–Det er ikke en ønsket aktivitet her i bygda. Det er en aktivitet som vi ikke har behov for i samfunnet vårt. Vi har natteravnene og det får holde. Om de skulle begynne med vandringer vil vi sende patruljer for å se på det med en gang. Det er politiet som skal utøve makten, avslutter Lensmann Hagen. 

Skepsis blant ørstinger og voldinger

Nærnett tok turen til Ørsta og Volda sentrum for å høre hva folk synes om en mulig opprettelse av Soldiers of Odin lokalt. Blant de vi møtte, var det en samstemmig skepsis til bevegelsen.

Karl Magne Hoff (44)

FORETREKKER NATTERAVNER. Karl Hoff                                                 foto:Torgeir Knutsen

– Nei det synes jeg ikke noe om. Borgervern som har en politisk bakgrunn trenger vi ikke. De skal være helt uavhengig og politisk nøytrale om de skal opptre som borgervern, forteller voldingen.  

Ira S Ulvan (55) fra Ørsta ser ikke helt vitsen med gruppen her i bygda og er skeptisk til en eventuell introduksjon av gruppa

LITE GLAD I GRUPPA; Ira Ulvan                                                  foto; Bjørn Wahl 

– Utifra det media har presentert, så har jeg ikke fått et veldig godt inntrykk av dem. Men det er kanskje blitt dårlig nyansert i nyhetene. Er heller ikke veldig fan av logoen og genserne, minner kanskje om en ørliten tråd til nazisme.

Ragnhild Hjørungnes (64)

KUN POLITET SIN OPPGAVE.          Ragnhild Hjørungnes                 foto: Torgeir Knutsen

– Nei det får bli politiet sin oppgave å passe på borgerne, svarer hun kontant.

Usikker på tidsperspektivet

Når foreningen har alt klart for en opprettelse er ikke helt klart ennå. Gruppelederen forteller at aktive medlemmer allerede har vært ute på trening med en annen gruppe lenger nord.

–  Det er vanskelig å sette noe tid på det. Det er i gang, og vi har aktive medlemmer i området. De har gått med Trondheims-gutta litt foreløpig. Vi skal gjøre veldig mye mer enn bare vandring i gatene. men det kan vi komme tilbake til når vi har kommet bedre i gang med lokallaget, svarer leder Steffen Larsen til Nærnett. 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda