Skogens gull er i sesong

Soppsesongen er godt i gang, men ikke alle vet hvor å gå, ei heller hvordan man skal komme seg på sopptur.

Hvordan komme i gang

– Start med én eller to sopp du kjenner godt, anbefaler Christer Lundberg Nes i Sunnmøre Friluftsråd. Da minimerer du sjansen for å velge feil sopp og bli syk. Folkehelseinstituttet registrerer hvert år mange som blir alvorlig forgiftet av å spise sopp de tror er matsopp. 

Osvald Grande, soppsakkyndig i Nyttevekstforeningen i Ålesund mener det kan være lurt å begynne soppkarieren sin mer kantarellen. Den er lett gjenkjennelig og er vanskelig å forveksle.

Skogens gull, Kantarellen, er lett å kjenne igjen, god på smak og vanskelig å forveksle. Foto: pixabay

Grande har 15 av de siste 17 årene holdt soppkurs på Ivar Aasen-tunet og opplever av mange ønsker å lære mer opp sopp og soppkontroll.

– Vær nysgjerrig

Nes´ andre tips er å være nysgjerrig og plukke med seg nye sopp. Slik lærer man best om ny sopp og utvider kunnskapsfeltet sitt.

Christian Lundberg Nes i Sunnmøre Friluftsråd mener det kan finnes sopp i de fleste skogsområder rundt Volda. Foto: Friluftsrådet

– Husk likevel å alltid oppbevare forskjellige sopp på forskjellige steder, slik at man unngår eventuell forgiftning, sier han.

Hvor finner du sopp?

Nes mener det er mulig å finne sopp de fleste skogområder i Volda og nærområder, spesielt i eldre kulturmark og gammel skog. 

–Kantarellen er også svært takknemlig, så den vokser i store mengder i både eldre gran- og furuskog, legger han til.

– Sopp kan brukes til alt, sier Grande.

Soppveteranens favoritt er Steinsoppen, men sier at skogets gull, Kantarellen, ofte er den letteste å jakte på for nye entusiaster. Årets våte sommer har lagt et godt grunnlag for soppen nå på høsten, påpeker Grande.

Hvordan tilbereder du?

Den klassiske måten å tilberede kantarellene på er  å steke med smør. Det passer som tilbehør til det meste, men også som en egen, god snack på kvelden.

Slik gjør du det:

1. Rens soppen for jord og kvister og annet uvedkomment.
2. Ha rapsolje i en glovarm stekepanne og legg på kantarellen.
3. Når soppen har satt seg godt, legg til godt smør og til slutt salt og pepper.

Bonus: For ekstra spenstig oppskrift, ha i fløte og litt oppkuttet sjalottløk.