Spenning etter valget i Catalonia

Spenning i Catalonia

José Ignacio Gil fra Catalonia syns det er for mange usvarte spørsmål om hva som vil skje om katalanerne blir uavhengige. Foto: Even Ørjasæter

– Jeg håper fornuften vil seire, sier José Ignacio Gil om situasjonen hjemme i Catalonia.

José Ignacio Gil (19) er utvekslingsstudent ved Høgskulen i Volda og kommer fra byen Lleida i Catalonia. Han mener at nasjonalisme og misnøye med korrupte politikere må ta en god del av skylda for situasjonen i landet.

– Hverken den spanske eller den katalanske regjeringen forteller hele sannheten. De prøver bare å skjule korrupsjonen sin, mener han og trekker frem at både spanske og katalanske medier ofte forteller bare én side av saken.

Catalonia (markert) er en selvstyrt region i den østlige delen av Spania. Nå er det knyttet stor spenning til regionen, og om de vil erklære seg uavhengige. Kart: Google Maps

Tror ikke resultatet blir gyldig

90 prosent av stemmene var for uavhengighet fra Spania. Gil tror imidlertid ikke at resultatet blir gjeldende.

– For det første, så er valget grunnlovsstridig. For det andre var ikke dette et uavhengig valg. Det var organisert og drevet av ja-siden, med en klar fordel for de som ville stemme ja. Av de 5,5 millionene som har stemmerett i Catalonia, så stemte kun litt over 2 millioner ved valget. Det er mindre enn 50 prosent, og gir ikke et godt nok bilde av hva hele folket mener.

– Tror du de som er mot uavhengighet ble hjemme?

– Ja, det tror jeg. De visste at valget ikke var gyldig, og da er det heller ingen vits i å stemme, sier Gil. 

CATALONIA ELLER SPANIA?: Det er knyttet stor usikkerhet rundt hva som vil skje etter valget i Catalonia. Illustrasjon: Wikimedia Commons

Uklar fremtid

Selv støtter ikke Gil uavhengighet fra Spania. Han syns det er for mange ubesvarte spørsmål om hva konsekvensene blir.

– Hva vil skje med EU-medlemskapet vårt? Kan vi fortsette med euroen, eller må vi ha en ny valuta? De eldre får pensjonene sine fra Spania, hva vil skje med dem? Den katalanske regjeringen nekter å svare på dette. Det er alt for mye usikkerhet om hva som faktisk vil skje, sier han og rister på hodet.

Ifølge Atlantic Council vil et uavhengig Catalonia automatisk miste medlemskapet i EU, og vil måtte søke om medlemskap slik som alle andre. De vil også falle utenfor Schengen-samarbeidet, så alle med katalansk pass vil måtte søke om visum for å bevege seg inn i resten av Europa.

– I verste fall blir det borgerkrig

Den spanske regjeringen har fått mye kritikk for måten de håndterte valget, der hundrevis ble skadet i sammenstøt med politiet. Gil tror at dette kan ha fått flere til å støtte opp om uavhengighetskampen.

– Hvis du spurte meg før helga om katalanerne ville stemme for uavhengighet, ville jeg nok sagt «nei», men nå er jeg ikke så sikker lenger. At regjeringen i Madrid sender inn politistyrker for å hindre valget, støtter bare opp om historien til ja-siden om at katalanere blir undertrykt av Spania. Det tror jeg har fått mange som har sittet på gjerdet over til ja-siden.

– I verste fall, hva tror du kommer til å skje?

– Da blir det borgerkrig. Om begge sider nekter å snakke sammen kan det skje. Men jeg håper fornuften seirer til slutt og at det blir unngått.

Selv tror Gil at det mest sannsynlig kommer til å bli gjennomført et nytt, nøytralt, valg. Han håper at, for eksempel, EU kan stille med valgobservatører. 

Lederen for den katalanske selvstyremyndigheten, Carles Puigdemont, fortalte til BBC 4. oktober at Catalonia «i løpet av få dager» vil erklære uavhengighet. Hva som vil skje videre gjenstår å se.

Catalonia er en selvstyrt region i øst-Spania. Hovedstaden er Barcelona.

1. oktober ble det avholdt folkeavstemning, der katalanerne gikk til urnene for å stemme om de skal bli uavhengige fra Spania.

Regjeringen i Madrid stemplet valget som grunnlovsstridig, og sendte inn store politistyrker for å hindre folk i å stemme.

839 personer ble skadet i sammenstøtene, og den spanske regjeringen har fått mye kritikk for unødvendig maktbruk. 

700 000 mennesker samlet seg 3. oktober i Barcelona for å protestere mot politivolden. 

Spanias kong Felipe har også uttalt seg kritisk mot katalanske ledere, som han mener setter Spanias økonomi i fare. Han sa også at folkeavstemningen var ulovlig og udemokratisk.

Spanias regjering vil hindre Catalonia i å bli uavhengig med alle mulige midler. Et middel som kan brukes er å oppheve det katalanske selvstyret. Catalonia fikk innført selvstyre da Spania ble demokratisk i 1979 etter diktaturstyret til Francisco Franco.

Kilder: NRK, Wikipedia