Betydelig skredfare de neste dagene 

Skiløpere på vei oppover i fjellet.

Illustrasjonsfoto.         Foto: Tormod Utne

De neste dagene kommer det til å være betydelig skredfare på Søre Sunnmøre. De som skal oppholde seg i fjellet bør ta hensyn til været. 

Skredfaren kommer til å være betydelig de neste dagene, opplyser Norges vassdrag- og energidirektorat på sine nettsider. På grunn av sterk vind fra sørvest og tilgjengelig ubunden snø, vil snøskredfaren fortsatt være høy. Alt fra middels store til store naturlig utløste skred kan forekomme på Sunnmøre.

Oppe i fjellet, over 400-700 moh, vil det bli dannet fokksnøflak. Det milde været og regnet som kommer til å falle vil øke pålagting og svekke bindinger i snøen, dette kan gi våte flakskred.  Det har kommet 10-30 cm snø i regionen det siste døgnet, og med mye lokale variasjoner. Vindretningene og nedbøren gjør at det bygger seg opp flak i flere områder. 

Varierende vær

Metrolog Haldis Berge ved Metrologisk Institutt i Bergen, kan fortelle at de neste dagene kommer et nytt lavtrykk inn mot Sør-Norgee fra Skagerak, og været vil være svært veklsende, 

- Både i dag, mandag, og i morgen kommer det til å være skiftene med noe nedbør begge dagene. Det vil være mindre nedør torsdag, men fredag kommer det igjen til å komme nedbør i regionen. Nedbøren kommer til å komme som snø i høydene og regn i lavere områder, sier  Berge til nærnett.

NVEs anbefalinger for tiden fremover vil være å unngå områder som ligger i le der det ofte samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.