Dykkere ryddet Yksnøya for maritimt avfall i helga

Dykkere fant mange dekk under stranrydding

27 personer var med da Volda Dykkerklubb, i samarbeid med Miljøpartiet De Grønne Ørsta/Volda, Berkneset Kystlag og VØR lette etter maritimt avfall både under og over vann på Yksnøya. 

Volda Dykkerklubb gjentok suksessen fra strandryddedagen på Yksnøya de hadde 5.mai tidligere i år. Den gangen ble det tatt opp store mengder maritimt avfall fra havet og langs strendene på øya. Lørdag dro de igjen for å lete etter flere dekk og gamle teiner, samt sjekke strendene.

Mer fokus mer støtte

Etter at maritim forsøpling har blitt mer satt fokus på de siste årene, har dykkerlag rundt om i landet fått mer støtte til arbeidet for å renske havbunnen. Norsk Dykkerforbund har fått 9 millioner kroner av Sparebankstilftelsen DNB. Margrete Apelseth fra Volda Dykkerlag og sjef for ryddeaksjonen forteller at midlene kommer godt til med.

  ─ Vi føler oss heldige og støtten gjør arbeidet rundt ryddingen av havbunnen lettere. Drømmen er en liten båt vi kan bruke når vi rydder, sier Apelseth.

Sparebankstiftelsen DNB støtter dykkerklubben med poser og utstyr som kom godt med under aksjonen.  I tillegg til støtten fra Sparebankstiftelsen DNB har de også fått en VHS kystradio fra Dykkerforbundet for å øke sikkerheten og Sparebanken Møre har bidratt med hjertestarter, i følge Apelseth.

19 dekk ble hentet opp og mer kunne det vært

Under aksjonen hentet seks dykkere opp 19 dekk og det ble også funnet en krabbetein. Dekkene har mest sannsynlig vært gamle fendere fra brygger rundt om i Vartdalsfjorden, Voldsfjorden og Rovdefjorden. Avfallet ble hentet opp med kran og ble fraktet til Berkneset, der VØR henter det.

  ─ Forholdene var flotte. Da vi kom til 12 - 15 meters dyp var sikten god og vi fant en av to krabbeteiner. Da vi dykket etter dekkene derimot var det litt mer grumsete. Selv om vi tok opp mange dekk, kunne vi sikkert hentet opp ti til, hadde vi hatt luft nok, fortalte dykker Oddbjørn Nygård.

På land ble det funnet alt fra taurester til gamle bildekk. En stor gjenganger var q-tips. Små og store var med og enkelte benyttet også anledningen til et lite bad. Totalt fire sekker ble fylt opp av plast og annet avfall,.

Yksnøya - i hjerte av fjordlandskapet

Mesteparten av søpla på øya kommer fra fjordene rundt omkring.  Yksnøya er omkranset av Vartdalsfjorden, Voldsfjorden og Rovdefjorden og derfra kommer skrot drivende med strømningene . Særlig er gamle synder fra dumping fra Alida årsak til maritimt avfall i fjorden.

Nils Ola Skuset har vært mye på øya. Han er høgskulelærer på Høgskulen i Volda og forteller øya er viktig for friluftsstudentene.

  ─ Yksnøya har vært en viktig base for høgskulen i 39 år. Her får studentene oppleve kystkulturen og bli kjent med livet i fjæra og båtbruk. Det er derfor viktig at vi holder øya ren, sier Skuset, som selv var med under strandryddingen. 

  • 10. - 16. september er det den årlige nasjonale ryddeuken Hold Høsten Ren
  • Hold Norge Rent har arrangert Strandryddedagen vært år siden 2011, i år 5. mai
  • Lørdag 16.september er det International Coastal Cleanup Day  og World Cleanup Day der mennesker over hele verden skal rydde strender, parker osv.
  • Hittil i år har ca 130 000 nordmenn vært med på ryddeaksjoner og over 800 000 kg søppel er samlet inn
  • Du kan melde deg på til ryddeaksjoner her

    Kilde: Holdnorgerent.no