Studenter er raskt ute med å flytte hjemmefra

Sliten student

Tilværelsen som student kan være utfordrende. Foto: Arkiv

Norske studenter vegrer seg mot å bo hos foreldrene sine.

En ny artikkel fra SSB avslører at langt færre nordmenn bor hjemme med foreldrene sine mens de studerer, enn i andre europeiske land. Én av ti nordmenn, opp mot for eksempel syv av ti italienere, bor hjemme med foreldrene sine mens de studerer.

Handler ikke om penger

Tormod Brekke, student ved Høgskulen i Volda, hadde muligheten til å bo gratis hos besteforeldrene sine da han begynte på studiene sine i Volda. Likevel valgte han å flytte inn i et kollektiv med venner.

Tormod Brekke, student ved Høgskulen i Volda Foto: Privat

– For noen ligger det et sosialt stigma rundt å bo hjemme hos foreldre for lenge. For min del var det å flytte for meg selv noe jeg måtte gjøre for å starte voksenlivet, forteller Brekke.

Tormod begynte å studere på Høgskulen i Volda i august 2017, og bodde da hos besteforeldrene sine.

– Jeg betalte ikke leie, men det var ikke grunnen til at jeg bodde der. For eksempel er ikke strøm og internett gratis, og dette hadde jeg lyst til å kjenne på. Derfor prøvde jeg også å leie en egen leilighet, før jeg flyttet til det kollektivet jeg bor i nå, sier Brekke.

Godt opplegg

Sosialt stigma og dyre priser er ikke det eneste som gjør at norske studenter forlater redet tidligere enn resten av Europa, mener kommunikasjonsrådgiver i DNB, Cecilie Skjennald.

cecilie skjennald dnb
Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DnB
Foto: Stig B. Fiksdal

– Disse tallene kan muligens forklares med godt utbygde studentskipnader, og tilgjengeligheten på disse, mener Skjennald.

I Volda disponerer studentsamskipnaden 436 bosteder, med en leiepris på mellom 3200,- og 7500,- i måneden. 

– At studenter forlater foreldrene sine tidlig kan også ha mye med tradisjon å gjøre. Vi vet at alderen for å kjøpe bolig i Norge er lavere enn i andre land, og disse tallene viser jo at dette kanskje gjelder leie også, avslutter Skjennald.