Dette er de mulige underlagene

Sukker kan erstatte gummi

MANGE TYPER FYLL: Øverst i midten er det vanlige SBR-granulatet. På sidene øverst ser man to typer TPE-granulat. Nederst til høyre finner vi eCork, mens de to andre i nederste rad er EPDM-granulat. FOTO: Norges Fotballforbund

Om ett år skal det legges nytt kunstgress på Volda Turn- og Idrettslag (VTI) hovedbane, 13 år etter at det gamle underlaget ble lagt. I motsetning til tidligere, er det nå flere fyllalternativer til gummigranulat.
 

Da kunstgressbanene fikk sin innmarsj i norske fotballkretser tidlig på 2000-tallet, var det naturlige kunstgressfyllet gummigranulat. Siden den gang har miljøfarene fra mikroplasten blitt et hett tema, og markedet kan nå tilby to nye fyllmaterialer.

Kork på Gjemselund

Idrettsanleggsleverandøren Unisport la for tre år siden ut eCork i sitt utvalg av fyll. Dette er små biter av kork, som skal være et mer miljøvennlig alternativ. Kongsvinger IL var en av de første klubbene som gikk for dette underlaget på sin egen hjemmebane, Gjemselund. Kongsvingers driftssjef Sigmund Dalsberget sier til Næravisa at klubben bare har gode erfaringer med underlaget de har spilt på siden 2016.

– Kontra gummigranulat merker vi ingen forskjell, annet enn at gummien kan bli litt seigere på varme dager, forteller han.

Noe som gjør at enkelte stiller seg tvilende til kork som underlag, er at stoffet kan fryse sammen under den kalde vinterperioden, men dette har ikke vært tilfelle for Kongsvinger ifølge Dalsberget.

– Vi har ikke hatt dette problemet, mye takket være at vi har montert undervarme på banen, sier driftssjefen.

Klubben har kun ett års erfaring med underlaget på vinterhalvåret, men forrige vinter gikk smertefritt, sier driftssjefen. 

Vin eller kunstgressfyll

Næravisa har vært i kontakt med Unisports sjefsoperatør (COO), Per Ulseth. Han forteller at det som gjør at eCork skiller seg ut fra vanlig kork, er at eCork har en tynn hinne rundt seg som skal forhindre at bitene fryser sammen under kalde norske forhold.

Korken som blir tatt i bruk blir importert fra Portugal, men det er flere bransjer som ønsker seg tilgang til dette materialet.  

– Det er begrensede mengder med kork, og vinindustrien bruker også korken for å forsegle sine edle dråper, forteller Ulseth til Næravisa.

BioFill

I høst la Lillehammer fotballklubb nytt fyll på hjemmebanen Stampesletta. Valget falt på det nylig utviklede fyllet Saltex BioFill. Dette er et helt organisk og nedbrytbart stoff basert på sukkerrør. Sukkerrør er en tropisk gressart, som består av opptil 20% sukker. 

Unisports sjefsoperatør forteller at forventet levetid på dette underlaget er 10-15 år, og sier Unisport kan garantere 10 år før det må etterfylles.

Utviklingssjef for i Lillehammer, Henrik Wangberg har snakket ut om det første halvåret med BioFill på Stampesletta.

– Vi opplever en del utfordringer med at fyllet hoper seg opp under nedbør. Det å slå en pasning langs bakken kan bli problematisk, sier Wangberg til Næravisa.

Men Wangberg legger trykk på at det enda er tidlig i prosessen, og vil ikke trekke noen konklusjoner.

– Det er vanskelig å si om underlaget trenger en lengre innkjøring, eller om det ikke takler vinterklimaet her, forteller utviklingssjefen. 

Flere granulatmuligheter

Det vanlige gummigranulatet som først ble tilgjengelig består utelukkende av opphuggede bildekk (SBR granulat). Siden den gang har granulattypene TPE og EPDM også kommet på markedet.

EPDM granulatet er nyprodusert industrigummi, og skal ha høyere miljøsikkerhet enn vanlig gummigranulat. Dette er gummi som spesifikt er laget som fyll, og har derfor ikke tungmetall i seg, slik som SBR granulatet fra vanlige bildekk har. 

TPE er også spesialprodusert for å være fyllmasse. Det er en type termoplast, som vil si at den formbar ved oppvarming, og resirkulerbart. Siden de er nyproduserte, har hverken TPE eller EPDM-plasten vært igjennom vulkanisering, som alle bildekk gjennomgår. Det er en prosess som herder bildekk til å takle høy hastighet, hvor blant svovel tas i bruk. 

MDG-representant Øyvind Festø. FOTO: Stian Nufsfjord

Ikke motstander av fotball

Den lokale representanten for Miljøpartiet de grønne, Øyvind Festø skulle ønske klubben hadde valgt noe annet enn gummigranulat. 

– Jeg vil understreke at vi ikke er noen motstander av fotball. Jeg har ikke noe imot å øke lånegarantien for klubben om det er økonomien det står på for å få et mer miljøvennlig dekke, sier Festø.

Kostnadene 

Per Ulseth i Unisport forteller at prisen på å legge helt nytt underlag med SBR-gummi varierer fra 1,5 til 2,5 millioner kroner, avhengig av størrelse og dybde på banen. Dette er det rimeligste fyllet. I tabellen under kan du se hvor mye dyrere alternativene er.

Prisforsjellene
EPDM-granulat 1 100 000 kroner dyrere
TPE-granulat 900 000 kroner dyrere
eCork 220 000 kroner dyrere
BioFill 1 200 000 kroner dyrere

Alle prisene i tabellen er grovt regnet.