Vannsykler langs norskekysten

Sykler-på-vann-til-bergen

Dave Cornthwhait (37) gjør noe helt utenom det vanlige: en reise fra Kirkenes til Bergen på vann, uten motor.

– Hva er det jeg gjør? Hmm. Hvordan skal jeg svare på det. Jeg «vannsykler» fra Kirkenes til Bergen. 

Ambisiøst prosjekt 

Den 25. juli begynte den litt strabasiøse reisen. Tirsdag morgen forlot han havna i Fosnåvag, i retning Stad.  Allerede på flyet til Norge fikk Dave høre om det beryktede Stad-farvannet. 

– STAD! Alle snakker om Stad, og hvor farlig Stad er.  «Hva skal du gjøre med Stad», får jeg alltid høre. Jeg skal bare gå rundt, forteller han om dagens etappe. 

HADEBRA FOSNAVÅG: Her forlater han havna, retning Stad. Foto/redigering Andy Barlett, Bjørn Wahl

Ålesund - Fosnavåg

Mandag ankom Dave fra Ålesund. Møtet med Søre Sunnmøre var litt blandet. 

– Det var store skip som kjørte forbi, og helt ærlig trodde jeg at alle skulle kjøre over meg. Det var stressende. Jeg følte meg så sinnssykt liten. Jeg må bare stole på at de kan se meg. Jeg har på en strålende gul jakke. Skipene kom veldig nærme, men utenom det, er dette stedet nydelig, forteller han.

MINSTEMANN: Dave er ikke store utfordringen for havet.             Foto: Andy Bartlett

Verdensrekordholder 

Dave er en eventyrer utenom det vanlige. Tidligere har han tatt flere verdensrekorder, blant annet verdens lengste reise på rullebrett. Men det stopper ikke der, han har svømt Missouri-elven, gått gjennom Midtøsten og padlet Missippi elven. Likevel er det noe med havet og Norge som har satt et stort inntrykk på han. 

– Denne turen gjør meg ydmyk. Reise rundt kysten på havet i Norge? Du kan gjøre så mye forberedelser du bare vil, men alt forandrer seg på et øyeblikk. Sjøen kan være helt stille, øyeblikket senere er det to meter bølger som skyller over deg. Man må bare holde fokus, forklarer Dave. 

TØFT: Møtet med Norge var alt annet en enkelt. Foto: Andy Bartlett

Motor, fy fy

Denne turen er én av totalt 25 reiser Dave skal gjøre. Alle over 160 mil lange. Regler: Ingen motor.  Alt startet da han sluttet på jobben for å reise for tolv år siden. 

– Denne reisen er nummer 14 i rekken. Det er også den nest treigeste. Kun svømming har gått saktere. Toppfarten på sykkelen har vært på ca 10 km/t, forteller han. 

POSITIV:  Dave viser stolt frem fremkostmiddelet sitt. Foto: Torgeir Knutsen

Det grønne skiftet? 

I det oljekrisa traff Norge var flere skipsbyggerverft på Sunnmøre i trøbbel. Dave er litt usikker på om sykkelen hans er det neste satsningsområdet for verftene. 

 Jeg tror de bygger skip av en grunn. Jeg tror ikke en vannsykkel er like lønnsomt. Men noen burde begynne å bygge vannsykler her likevel, smiler Dave. 

MILJØVENNLIG:  Før han setter ut mot Stad, legger en litt større farkomst på havet. Foto Torgeir Knutsen 

Hurtigruta

Jeg er det minste skipet i flåten til Hurtigruten denne sommeren. Midt i fjordene har flere Hurtigrute-skip stoppet,  og alle passasjerene har kommet ut med flagg. Det hjelper stort på motivasjonen, sier Dave. 

Hurtigruten har en intern konkurranse om å være snillest mot syklisten. 

– MS Spitsbergen åpnet opp dekket. Der sto det et bord med duk, en stol, og en tallerken. Passasjerene skjønte ingenting, jeg syklet bort og de serverte meg et storslått måltid, sier Dave. 

Enden nær 

I Fosnavåg gjenstår det bare noen få dager. Om alt går etter planen, vil han komme frem tredje oktober. 

– Det er helt sinnsykt. Se på det kartet her, det er virkelig ikke lenge igjen. 

FAKSIMILE: Slik ser kartet til Dave ut da nærnett møter han i Fosnavåg.    

 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda