Full trafikkontroll i Hjartåbygda 

stevenlindberg

IKKE SLURV: Politiførstebetjent Steven Lindberg oppfordrer folk til å slurve mindre før kontroll. Foto: Nina Sørlie Nilssen 

På vei inn og ut av Hjartåbygda må sjåfører både ta alkotest og vise førerkort. Statens vegvesen, politiet og tollvesen har full kontroll.

 – Det er folk som har glemt førerkort. De får en bot på fem hundre kroner, sier politiførstebetjent Steven Lindberg, trafikkoordinator for Møre og Romsdal Politidistrikt. 

I pøsregnet står en rekke politibetjenter og vinker bilene inn. Bilførere ruller ned vinduer, og viser frem førerkort til de klissvåte kontrollørene. 

 – Vi har holdt på siden klokken 11 i dag. Vi skal holde på en stund til. Det gjelder å kle seg godt, vi kan ikke styre værgudene, smiler Lindberg. 

FØRERKORT ER VIKTIG: Glemmer du førerkort får du et forelegg på 500 hundre kroner. Foto: Nina Nilssen 

Flere blir avskiltet

Det er Statens Vegvesen, politiet og tollvesenet som kontrollerer sjåførene. Og alle må blåse i alkoholmåleren. 

 – I dag tar vi rustest, vi sjekker førerett og eventuelle tekniske feil med bilen. Vi sjekker også hvordan sikt de har. Det er spesielt viktig i dette regnværet at sikten er tilstrekkelig. Noen har sotede ruter som gir dårlig sikt, sier politiførstebetjenten. 

Det er flere biler som har blitt avskiltet i løpet av dagen. 

 – Hvis du mangler forsikring, eller ikke er forberedt for kontroll, så avskiltes bilen, sier Lindberg. 

Fokus på mobilbruk

Det er ikke mange sjåfører som bruker mobilen sin i køen under kontrollen. Politiførstebetjenten er likevel opptatt av å begrense mobilbruk. 

 – Vi er obs på mobilbruk. Det er veldig mange som bruker mobil når de kjører. Eller så roter de med radioen, som også tar oppmerksomheten vekk fra selve kjøringen. Vi har målrettede kontroller mot mobilbruk, sier Lindberg. 

I tillegg har politiet automatisk trafikkontroll (ATK) et annet sted.

  – på ATK-senteret har vi en kontaktperson, og biler blir registrert der, så ringer vi inn. Det går på utenlandske kjøretøy, biler og fart. Det er en del som kjører fort som blir fanget opp i ATK, sier Lindberg. 

TRAFIKKSTANS: Det er full stopp for sjåfører som kjører gjennom dette området i dag. De slippes heldigvis raskt igjennom, så fremt alt er i orden. Foto: Nina Nilssen 

Vil skape trygge veier

Statens Vegvesen sjekker også om førerkort, og kontrollerer også yrkestransport. Inspektør i Statens Vegvesen, Pål Aure, lar ikke regnværet påvirke hans oppgave. 

 – Dette er jo helt vanlig, ler Aure. 

Han mener det er viktig for trafikksikkerheten at sånne kontroller blir gjort.

 – Det viktigste er blant annet å skape like konkurransevilkår for de som driver i næring, og så er det trafikksikkherhetssamarbeid. Vi vil skape trygge veier så alle kommer trygt frem sammen, sier inspektøren. 

VIKTIG ARBEID: Inspektør Pål Aure synes ikke regnværet er noe problem torsdag. Foto: Nina Nilssen 

Politiførstebetjent har en klar oppfordring til alle som setter seg bak rattet. 

 – Alle må holde fartsgrensa, spesielt når det er så dårlig sikt som i dag, og våt veibane. Folk må heller ikke slurve med å gjennomføre EU-kontroll. Følgene av det kan bli avskilting, sier Lindberg.

 – I tillegg må foreldre passe på at små barn sikres i godkjent stol. Ikke slurv med det, sier Lindberg alvorlig. 

Totalt ble 950 bilførere sjekket i kontrollen. 16 sjåfører fikk reaksjoner på grunn av kvaliteten på dekkene, ni av dem fikk kjøreforbud, og sju fikk gebyr.
Tre av de 950 blåste til lavpromille. 11 personer kunne ikke vise fram førerkort.