Kvikk Lunsj gir elevene innsikt i økonomi og administrasjon
 

Trivsel gjennom elevbedrift

I KASSA: Amina Begic, Kristine Håskjold, Lise Huserbråten og Maria Brenne tar i mot sultne elever på Kvikk Lunsj. FOTO: Daniel Olsen

På Volda ungdomskule driver elevene sin egen kantine. Overskuddet bruker de til trivselstiltak for hele skolen.  
 

”Fortsatt svolten etter brunsj? Kom innom Kvikk Lunsj”, sier skiltet som møter elevene i kantinekøen på Volda ungdomskule. Bak disken står fire jenter fra elevbedriften Kvikk Lunsj, og selger yoghurt, sjokolademelk og iste. Til vanlig kan man også få kjøpt pastasalat eller pizzabagetter på onsdager, men akkurat denne uka tømmes lageret før påskeferien.

Siden oppstarten i 2012, har det å jobbe i elevbedrift vært et populært valgfag med mange kunder og bra omsetning.

– På enkelte dager kan Kvikk Lunsj-kantinen ha en omsetning på nesten 1000 kroner, sier Elisabeth Jacobsen, lærer i valgfaget ”Produksjon av varer og tjenester”. 

Kø foran og bak kassen

”Produksjon av varer og tjenester” er ett av fem valgfag som elevene ved Volda ungdomskule kan velge. Undervisning foregår to timer annenhver uke, der elevene lager mat og poster info om ukas tilbud på sosiale medier. Kvikk Lunsj holder åpent i 20 minutter fire dager i uken, framandag til torsdag, fra klokken 11:25. Det er mulig å betale både kontant og med kort. Elevene styrer bedriften helt selv.

– Vi er inndelt i fire grupper. Det er noen som står for matlagingen, noen står i kassen, andre reklamere på sosiale medier, mens andre igjen har ansvar for økonomi, forteller Lise Huserbråten, ekspeditør i elevbedriften Kvikk Lunsj.

Kvikk Lunsj er et valgfagstilbud for elever på 10. trinn og interesserte må sende inn søknad for å bli medlem av bedriften. Elisabeth Jacobsen sier at det er mange avgangselever som ønsker dette valgfaget.

– Produksjon av varer og tjenester er ett populært valgfag og det er 12-14 elever som får jobbe i bedriften hvert år, av cirka 100 mulige søkere, påpeker faglærer Jacobsen.  

POPULÆRT: Det blir fort kø hos Kvikk Lunsj i friminuttene.
FOTO: Daniel Olsen

Gagner alle elevene

Kvikk Lunsj har som mål om å gi elevene større praktiske ferdigheter og å bidra til et godt sosialt miljø på skolen. I tillegg skal bedriften gi ungdommene bedre innsikt i økonomi og administrasjon. Elevene sier de er veldig fornøyde med hvordan valgfaget er bygd opp.

– Det beste med faget er at det er så praktisk. Samtidig er det fint å jobbe sammen med andre og gøy å møte folk i kantina, forteller Amina Begic. Hun er en av de som står i disken og tar imot sultne elever i friminuttene.

Overskuddet av det Kvikk Lunsj tjener, går til elevrådet og brukes til trivselstiltak for elevene. Pengene har blant annet blitt brukt til innkjøp av både Air-Hockeyspill og møbler til skolens aula, samt iPad og iZettle som skal gjøre det lettere å holde styr på logistikken til bedriften.

Ny skole - større bedrift?

I slutten av mars ble det klart at kommunestyre i Volda enstemmig gikk inn for å bygge ny ungdomsskole. For øyeblikket har ikke den nåværende skolen ressurser og kapasitet til å ha flere elevbedrifter eller utvide Kvikk Lunsj-kantinen.

Både lærer og elever sier at en ny skole vil gi mulighet til å videreutvikle tilbudet på valgfaget ”Produksjon av varer og tjenester”.

– Det er et godt miljø i elevbedriften og et fag som er helt annerledes enn de andre vi har på skolen. Om vi fikk utvidet Kvikk Lunsj-kantinen, så kunne vi også ha flere og bedre tilbud, sier elevene.