– Hovedmotivasjonen vår er å informere og skape engasjement

TV-aksjonen tall fra i fjor

FORBEREDELSER: Blant annet Sølvi Dimmen (t.v) fikk prøve å sette opp en "TV-aksjon-stand", uten noen veiledning på forhånd. Foto: Bernhard Moe Nyquist

Gjennom fjorårets TV-aksjon samlet folk over hele landet inn over 257 millioner kroner til Kirkens Bymisjon, men givergleden varierte stort i de forskjellige kommunene på Søre Sunnmøre.

NRK sender i disse dager ut veiledere rundt om i hele landet for å informere om og gi veiledning til årets TV-aksjon. Mandag ettermiddag var kommunerepresentanter fra forskjellige kommuner på Søre Sunnmøre samlet i Fosnavåg for å diskutere fjorårets resultater og hvordan å engasjere enda mer i år.

Britt Paulsen, koordinator for TV-aksjonen og daglig leder i Herøy frivilligsentral. Foto: Bernhard Moe Nyquist

Sunn konkurranse

Blant de som kom best ut av fjorårets innsamlingsaksjon på Søre var Herøy kommune.

I Herøy samlet de inn 75 kroner og 33 øre per innbygger, noe som i fjor tilsvarte 26 kroner og 73 øre over landsgjennomsnittet. Britt Paulsen er for niende året på rad koordinator for TV-aksjonen, og mener at  tallene har med engasjerte innbyggere å gjøre.

– Vi hadde mye hjelp fra skolene, og flere bøssebærere enn før, peker hun til.

Gjennom diskusjon på tvers av rommet blir det tydelig at det ikke er en konkurranse om å tjene mest penger kommunene i mellom, og formålet bak årets TV-aksjon har en høy stjerne hos flere av deltakerne på konferansen.

– Vi vil selvfølgelig prøve å overgå fjorårets resultat i årets innsamling, men hovedmotivasjonen vår er å informere og skape engasjement rundt det viktige formålet, forteller Paulsen.

Stor spredning

På Søre Sunnmøre var Sande kommunen som samlet inn mest, med hele 84 kroner og 42 øre per innbygger.

Hareid samlet inn 70 kroner og 32 øre per innbygger,
Ulstein med 53 kroner og 22 øre,
Vanylven med 51 kroner og 22 øre,
Ørsta med 49 kroner og 87 øre,
og Volda med 44 kroner og 34 øre per innbygger.

Med disse tallene ble altså Volda den eneste kommunen på Søre som var under landsgjennomsnittet, for øvrig 4 kroner og 26 øre short. 

Astrid Gjersdal, daglig leder for frivilligsentralen i Volda. Foto: Bernhard Moe Nyquist

Astrid Gjersdal, daglig leder for frivilligsentralen i Volda, mener det er villedende å fokusere utelukkende på mengde penger samlet inn for å vurdere hvor vellykket aksjonen er, og forteller at akkurat årets aksjon står hennes hjerte nær.

– Vi kan måle suksessen i kunnskap, og at vi klarer å spre budskapet til flest mulig folk. Det blir sagt at utdanner du og støtter en kvinne, så gir det mening til hele landsbyen, sier Gjersdal.

Årets mottaker av pengene fra innsamlingsaksjonen er bistandsorganisasjonen «CARE», som gir penger til kvinner i U-land.