"Tvangsplagget" hijab

Tvangsplagget Hijab

Moteriktige muslimer verden over er med på å gjøre hijab til et globalt fenomen.

Hijaben har de siste årene vokst fram som et moteplagg.

– En rekke store motehus har sett verdien i å lage egne hijab-kolleksjoner for å komme inn på markedet. Hijab-mote er absolutt en stor greie, sier Martine Lunder Brenne, leder i MinMote.

VARIERT: Hijaben har vokst frem som et moteplagg og kommer i alle farger og fasonger.
(Faksimile: Flickr.)

Kvinneundertrykkelse

Klær er ikke bare beskyttelse mot kulde, vind og støv. De kan uttrykke noe om kultur og er symboler på religion.

– Hijab er løsningen på et problem, nemlig at kvinner blir sett på som et seksualobjekt, sier etnolog Ingun Grimstad Klepp.

I debatten om religiøs bekledning har det vært sagt at overdreven tildekking av kroppen virker kvinneundertrykkende.

– Kvinner må selv kunne bestemme om de vil dekke seg til eller fremheve sin skjønnhet, skriver Hadia Tajik i en kronikk i Aftenposten 09. desember 2015.

På jobb

Det har lenge vært ulike debatter om dette med hijab-bruk på jobb. Skal det være lov å gå med hijab når du er politi?

IVARETATT: Oslo universitetssykehus vil tilrettelegge for medarbeideres tro.
(Foto: Wikipedia Commons) 

Striden rundt bruk av hijab i det norske politiet refererer til en uenighet mellom to parter i Norge. På den ene siden ønskes klesplagget hijab som en mulig del av uniformen, mens på den andre siden er de som ønsker at dette ikke skal være mulig.

Ved Blindensol sykehjem i Stavanger nektes ansatte å bruke hijab. I et styrevedtak begrunnes hijabnekten med at hijab er et politisk plagg på lik linje med turban og palestinaskjerf. Det skrev tv2.no i november 2016.  

Oslo universitetssykehus (OUS) har derimot forlengst innført en egen sykehushijab som en del av bekledningen. Privat hijab er ikke lov, men de har laget to egne hijabmodeller som er utformet sammen med hijabbærende designere, for å ivareta krav til muslimske regler. Dette opplyser aftenposten.no i 2013.