– Det virker som om utfordringene deres forsvinner

Ungdom får hjelp gjennom assistert dyreterapi

Maria Nikkinen Rørstad mener at ved å forstå dyrenes kroppsspråk kan vi lettere forstå hverandre.
FOTO: Lotte Solheim Johannessen 

Maria Nikkinen Rørstad tilbyr dyreassistert terapi for barn og unge som har en funksjonsnedsettelse eller som ønsker et alternativt aktivitetstilbud. I høst kommer det en ny ridehall i Ørsta som kan gi et bredere tilbud til flere. 

Hun forteller at nærværet med dyr og natur gir ungdommene en bedre hverdag

– Ved å omgås og arbeide med dyrene på gården, lærer ungdommene mye om å ta ansvar og gi omsorg, sier Maria Nikkinen Rørstad.

Maria holder til på Bjørke i Volda. Hun kaller virksomheten sin for Hos Maria. Hun er født og oppvokst på gården på Bjørke. Gården huser okser, hester, katter, fisker, undulater, kaniner og høner.

Hun forteller at ved å lese kroppsspråket til dyr, blir vi bedre på å forstå mennesker. Som oftest er det funksjonshindrede personer eller ungdommer med behov for et annerledes opplæringstilbud som kommer til gården.

– Legger igjen bagasjen 

Maria opplever at ungdommen drar god nytte av å prøve seg på gårdsdrift. De er blant annet med på å dyrke grønnsaker, stelle dyr og fiske, og mange tar også ridetimer. Hun ser hvordan ungdommene føler seg nyttige ved at de får mulighet til å ta vare på dyrene. 

– Det virker som om utfordringene deres forsvinner og at de legger igjen bagasjen sin hjemme, forteller Maria. 

Forstår seg mer på dyr enn folk

– Ideen har alltid ligget i bakhodet. Da jeg var liten, tenkte jeg at dyr er enklere å forstå enn folk. 

Som utdannet barnevarnspedagog og erfaren rytter ser Maria overføringsverdiene i det vi lærer av dyr. Dyr har ifølge Maria både fysiske, psykiske og sosiale egenskaper som vi mennesker kan lære av. 

Nye muligheter med ny ridehall

Fra november i år kan Maria Nikkinen Rørstad få muligheten til å utvide tilbudet sitt. Da skal et nytt hestesportsenter stå klart på Mosflata i Ørsta. Dette vil gi et tilbud for medlemmer i Ørsta Hest og andre hesteinteresserte i nærområdet. Tilbudet vil være tilrettelagt for de som driver med sprang, dressur, islandshest, kjøring, western og terapiridning. 

Maria er vant til å ha ridetimene sine utendørs, og må ofte avlyse på grunn av ustabilt vær. Hun ønsker at Hos Maria skal være et fastere tilbud som inkluderer flere målgrupper. Den nye ridehallen kan gi muligheter for dette, dersom hun kan bruke innendørsbanen når været er dårlig. 

– Forhåpentligvis vil jeg kunne sette langsiktige mål og timeplaner uten å være avhengig av været.

Ridehallen vil også samle alle medlemmene i rideklubben på ett sted, og Maria tror dette vil heve kompetansenivået for alle i området som driver med hest.