Store utskiftninger for Volda sitt A-lag

Utskiftningslaget

SKADESKUTT: Det er få spillere på Volda-trening for tiden, for øyeblikket har de 12 mann ute med skade. FOTO: Pontus William Ek Egelandsdal

Fra sesongen 2017 til sesongen 2018 har Volda fotball sitt herrelag skiftet ut 22 spillere.

I år ønsker Volda sitt A-lag å rykke opp fra 4.divisjon, men for å klare dette må noen utfordringer løses først. Hovedtrener Lars Petter Rønnestad, mener det er viktig for kvaliteten på treningene og kampene at de får redusert tallene på spillere i A-stallen fra i fjor.

- Vi må prøve å redusere tallet på spillere som blir brukt. De store utskiftningene er et resultat av mangel på en god treningsgruppe og vilje til å trene, mener Rønnestad.

Færre studenter
I lang tid har det vært vanlig for studenter å spille for Volda under studieoppholdet. Når oppholdet er over bruker ofte disse spillerne å gå tilbake til klubben de spilte i før studietiden, eller til en helt ny klubb. Dette er med på å gjøre at det blir store utskiftninger for Volda.
Damelaget har ikke hatt de samme problemene, der kun fire spillere har blitt skiftet ut på de to siste sesongene.

 – Tallet på studenter er trolig på det laveste det har vært for A-laget til Volda på en stund, sier Rønnestad.

- Det er viktig for oss å ha en god miks av studenter og lokale spillere, men vi har ikke bruk for studenter som ikke kan bidra til å forbedre treningsgruppa og treningskulturen, sier han videre.

Keepertrøbbel
Et annet problem for Volda er at de over tid har hatt keepertrøbbel. Forrige sesong brukte de fire forskjellige keepere.
- Mangel på keepere er et problem på Sunnmøre, og sikkert ellers i landet også. De vokser ikke akkurat på trær. Det er ikke så mange som vil bli keeper, mener assistenttrener Vidar Egset.

Hugi Johannesson, som har vært Voldas hovedkeeper de siste to sesongene, dro tilbake til Island etter sesongslutt i fjor. Dette gjorde at Volda ikke hadde noen keeper i det laget gikk inn i 2019. Nå har de funnet en engelsk keeper for å løse dette problemet.

- Vi har hentet Harry Brooks fra England, som i fjor sommer var på prøvespill i Norwich. Der fikk han ikke kontrakt, og dro derfor til Australia og spilte i amatørligaen der. Så tok vi kontakt og hørte om han ønsket å komme hit. Vi syns det er spennende at vi har fått dette til. Vi har ikke noen keepere fra Volda som er klar ennå, så han tar ikke plassen til noen, sier Rønnestad.

Vil satse på ungguttene
Trenerduoen forteller videre at de har tatt opp fem juniorspillere i A-troppen. Samtidig har de dannet en hospiteringsgruppe på ni juniorspillere for å få en god og stabil treningsgruppe. De forteller at de ønsker å satse på ungguttene som er i klubben.

 - Jeg er litt usikker på hvilken struktur de har brukt tidligere når det gjelder juniorspillerne. Det virker som at det er mange som har fått spille av og til, og ikke at de beste juniorene har fått prøve seg kontinuerlig. For å utvikle ungguttene best mulig, må man prøve dem en og en, og ikke fem eller seks av gangen, mener Egset.

- Her i Volda har man ikke økonomiske rammer til å hente inn spillere utenfra. Dermed blir vi i større grad avhengig av å utvikle de vi allerede har. Vi må få opp unge som har lyst til å bli god og utvikle de slik at Volda sitt A-lag blir et godt produkt, forteller Rønnestad.