– Volda må ta Hornindal på alvor

Eline Kjælnes

VIKTIG Å TA HORNINDAL PÅ ALVOR: Eline Kjælnes bor i Hornindal og sier det er mye å tenke på når Volda kommune slår seg sammen med Hornindal. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

HORNINDAL (Nærnett): Når Volda kommune slår seg sammen med Hornindal kommune, blir det flere partier å stemme på for hornindølene. De lokale er redd for å bli tilsidesatt.

– Det er mye å tenke på. Hornindal er jo mindre enn Volda, og det er viktig å bli tatt på alvor, selv om vi er en liten kommune, sier Eline Kjælnes som bor i Hornindal.

Utenfor matbutikken i Hornindal er det mye trafikk med både turister og lokale. Om en uke vil kommune- og fylkestingsvalget bli noe annerledes for den lille kommunen. De vil få flere partier og personer å stemme på, som før bare har bestått av Ap, Høyre, Venstre og Senterpartiet.

Sissel Tafjord håper også at Hornindal får en tydelig stemme.

– Det er kanskje fare for at når kommuner slås sammen, blir de små plassene tilsidesatt. Jeg håper at de blir tatt vare på, sier Tafjord.

Eline Kjælnes
SKAL STEMME: Eline Kjælnes skal stemme ved årets valg. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Tror ikke Hornindal blir glemt

I Hornindal kommune bor det 1200 innbyggere og i Volda kommune bor det nesten 9000. Selv om kommunen er mindre, tror ikke ordfører i Hornindal, Stig Olav Lødemel, fra Høyre at Hornindal blir glemt. 

– Det er jeg veldig trygg på at vi ikke blir. Politikerne i Volda har behandlet oss likt på alle måter, forteller Lødemel.

Senterpartiet sin andrekandidat fra Hornindal, Eldar Engelund, mener Volda kommune ikke er med på å bygge sammen en kommune.

– Glemt blir vi vel ikke, men vi blir en mindre del av en større kommune. Fra administrasjonen sin side føler jeg ikke at vi er med på å bygge en ny kommune, men egentlig bare for å rigge Volda for å ta i mot en ny kommune. 

Tror at de lokale vil stemme på de lokale

Valgforsker ved Høgskulen i Volda, Bjarte Folkestad, er spent på om de lokale vil støtte opp de fra Hornindal i valget.

– Det blir spennende å følge med på om folk bevisst vil gi stemmetillegg på hornindøler som står på lista og få de oppover. Og om resten av voldingene også vil – i de andre bygdelagene – aktivt få sine representanter inn i kommunestyret.

Sammenslåingen kan også føre til flere lister som innbyggerne kan stemme på og har flere valg nå enn før.

– En sammenslåing kan også generere nye bygdelister som representerer de gamle kommunene for eksempel, sier Folkestad.

Både Lødemel og Engelund tror at de lokale vil stemme på de lokale.

– Det ligger litt i sakens natur. Alle vil nok i utgangspunkt i partilista eller den de er mest enig med prinsipielt også krysser de av og på. Tror ikke så mange fra Volda stemmer på de fra Hornindal, forteller Englund.

– Det gjør dem helt sikkert. Det jeg er mest spent på er dagens Hornindal. Vi har bare hatt fire partier og nå er vi plutselig opp i elleve. Det er bra for demokratiet å stemme på flere partier, forteller Lødemel.

Les mer om valget:

Rødt vil ha bedre bussforbindelse til Stryn: – Den beste måten for oss å få ned de lokale klimautslippene

Ap vil rette opp misforståelser om turveien