Valgresultatene kan bli forsinket

Valgresultatene kan bli forsinket

Illustrasjonsbilde: Årets valgstemmer må telles manuelt i tillegg til å telles elektronisk. 

I år telles valgstemmene for hånd i tillegg til den elektroniske tellingen. Dette kan føre til at de endelige valgresultatene blir forsinket.

Se hva voldingene mener om at årets valgstemmer må telles manuelt:

Nærnett har pratet med innbyggere i Volda om hva de mener om at valgstemmene telles for hånd.

– Jeg tenker at dette kan være en ekstra sikkerhet. Det kan jo ta noe lenger tid, men kanskje det er verdt det, sier Oda Virkesdal.  

Det er Valgdirektoratet som har bestemt å pålegge kommunene en forskrift om manuell telling. Grunnen til dette er for å øke sikkerheten rundt valggjennomføringen, sa Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, i en pressemelding på regjeringen.no 1. september.

– Vi ønsker å unngå spekulasjoner og usikkerhet rundt valgresultatet, forklarte Sanner i pressemeldingen.

Sikkerheten skjerpes også rundt datasystemene.   

Ekstra arbeid

Omtrent halvparten av kommunene i Norge teller allerede manuelt, så for disse vil ikke tiltaket føre til noen endring. En kommune som derimot opplever endring i dette valget er Volda kommune. Å telle stemmene for hånd vil føre til noe ekstra arbeid.

Valgansvarlig: Inger Johanne Johnsen synes valgtellingen er en hektisk men veldig artig oppgave. 

– I Volda tror jeg vi blir forsinket, men jeg tror ikke vi blir veldig forsinket. Det vil nok merkes mer på de plassene hvor det er mange innbyggere og mye å telle, sier Inger Johanne Johnsen som er valgansvarlig ved Volda kommune.

Johnsen sier at tidligere har de hatt det endelige resultatet klart om natten.

– Det som også er nytt i år, er at vi ikke får det helt endelige resultatet før tirsdag etter klokken fem, fordi forhåndsstemmene som kommer inn mandag og tirsdag skal telles da, etter klokka fem. Det gjelder ca. 50 stemmer her i Volda vil jeg tro, men det gjør altså at det blir litt mer forsinket.

Les også: – Anbefaler alle å bruke stemmeretten

Ingen ekstra ansatte

I motsetning til andre kommuner har ikke Volda kommune sett seg nødt til å ansette flere for å hjelpe til med å telle.

– Jeg har ikke tro på at vi trenger å være så mange. Det viktigste er at de som er her vet hva de skal gjøre, gjør akkurat det, og at én person har ansvaret, mener hun.

Les også: Høgare valdetaking enn nokon gong

Johnsen tilføyer at det er en omlegging i Volda i år, som gjør oppgaven noe lettere.

–Vi går fra å ha 16 valgkretser til å bare ha fem. Det forenkler det litt for oss, for da er det færre folk ute i de forskjellige kretsene som vi skal forholde oss til og vi får det litt mer kontrollert, sier Johnsen.

– ​Hva er det verste som kan skje om stemmene kun blir talt elektronisk?

– Det tror jeg ikke at jeg har fantasi til! Det verste ville vært om valget ble hacket og at for eksempel ett parti fikk 70 prosent av stemmene. Eller at den maskinelle tellingen underkjente de sedlene vi hadde godkjent. Jeg klarer nesten ikke å forestille meg det, sier hun.

Johnsen tror dog ikke at man kommer til å telle stemmene for hånd i fremtiden.

– Jeg tror kravene til pålogging og skjerming av utstyr blir enda sterkere enn det er i dag, og at tellingen vil skje maskinelt igjen, avslutter hun.