Restaurantbransjen tilpasser seg økende vegan-etterspørsel

Vegansk mat på søre sunnmøre

Kaffebaren i Ulsteinvik er en av stedene hvor man kan få vegansk mat. FOTO: Rasmus Lie

Flere restauranter på Søre Sunnmøre kan tilby vegansk mat. De opplever likevel liten etterspørsel og ønsker ikke å øke matsvinnet. 

Nærnett har undersøkt det veganske tilbudet på utvalgte restauranter på Søre Sunnmøre. 

Vi har vært innom flere restauranter for å kartlegge utvalget deres av vegansk mat. Alle restaurantene Nærnett intervjuet har enten egne veganske retter eller mulighet til å endre retter til vegansk. Det er fullt mulig å være veganer på Søre Sunnmøre. 

Flere serverer gjerne vegansk mat, men opplever at det fort blir mye matsvinn, siden etterspørselen ikke er fullt så stor her som andre deler av landet. 

Daniel Ørn Ulvforsson er kokk hos Fugl Føniks i Ørsta. De serverer vegansk mat, og han sier at resturanten har mulighet til å endre enkelte retter etter kundens ønske. Han forteller at det er et lite vegansk miljø i Ørsta. De fleste som etterspørr vegansk mat, er unge.

Kokken Daniel på Fugl Føniks lager gjerne vegansk mat om kunden spør. FOTO: Rasmus Lie

– Vi serverer både vegansk burger og salat. Vi har også mulighet til å gjøre flere av rettene vegetariske ved å ta bort kjøtt. Vi har også egen vegansk dressing. Men det blir mye matsvinn, etterspørselen er ikke stor nok. Da jeg var kokke-lærlig hadde jeg aldri hørt om vegansk kosthold før, men etterspørselen blir nok større med årene. 

Det er flere henvendelser fra vegetarianere enn veganere forteller kokken. 

Ønsker å lage en vegansk meny

En annen som er positiv til vegansk kosthold er Elmir Maznikar, han eier og driver Elmirs Pizzeria i Fosnavåg. Han har per dags dato få veganske alternativer, men ønsker å lage en egen vegansk meny ved siden av den allerede eksisterende menyen. 

Elmir er positiv til vegansk mat, men ønsker ikke øke matsvinn. FOTO: Rasmus Lie

– Jeg har begynt å tenke på å ha det på menyen, vi må bare finne litt ut av hvordan vi skal gjøre det først. I dag serverer vi ferskt kjøtt og selger det ut samme dagen, mens den veganske maten må oppevares over lengre tid. Det er ikke optimalt å ha seks kunder ene uken og ingen den andre, da blir det mye matsvinn og det ønsker jeg ikke, vi må finne ut av etterspørselen. Tanken er en helt egen vegansk meny, forteller Elmir.

Ingen grunn til å frykte vegansk mat

Natura-leder Raul Grau er på sitt syvende år som veganer og er positiv til utviklingen både i Volda og resten av verden. Han har alltid vært opptatt av friluftsliv, og bestemte seg etter at han flyttet til Volda for å gå over til et vegansk kosthold. 

– Jeg kom til Volda i en periode over sommeren, og begynte å tenke mer på vegansk mat. Tidligere har jeg ikke hatt noe problem med å spise verken fisk eller kjøtt, men jeg begynte å bli mer bevisst på hva jeg kjøpte. Jeg prøvde det, og fant fort ut at det var mulig. 

Grau trives fortsatt som veganer, og synes ikke det er spesielt vanskelig å være veganer i Volda. Han mener et vegansk kosthold viser mye av personligheten, og tenker at mat har mye med identitet og hvordan man ser seg selv å gjøre. Raul forteller videre at det fortsatt er en del feilinformasjon rundt vegansk mat og at flere kanskje hadde prøvd det om tilbudet var bedre.

– Jeg ser det allerede i kantina på Høgskulen. Hvis noen kjøper vegansk burger, synes de det er kjempegodt. Det er noen som avviser veganismen før de har prøvd, rett og slett fordi det er vegansk. Noen støtter det ikke og har forskjellige grunner til det. 

Han tenker likevel at det har forbedret seg på syv år. Man tenker mer over det en tidligere. Han ser positivt på at veganismen har fått sin plass i markedet og tror det blir bedre og bedre. 

– De siste årene har jeg opplevd stor endring, ikke bare i Volda, men overalt. Man er mye mer opptatt av veganisme. Det kunne vært bedre i Volda, men også verre, det er en prosess, det er bedre nå enn for to år siden. Det er noe man kan glede seg over.