Volda-lærer: – Derfor er det viktig at elevene streiker

– Viktig at elevene streiker

Raphael Andreas Fiskaa Gerbron på scene foran publikum under streiken. FOTO: Stine Lund Trøan

Fredag forrige uke streiket flere titalls tusen elever i Norge. De streiket for miljøet og for jordas fremtid.

Miljøet er i fare. Elever streiker over hele landet, og kunnskapsministeren mener de må få fravær. En lærer i Østfold sa opp jobben fordi hun mente de ikke burde få fravær. Men i Volda er hele den videregående skolen for streiken, inkludert rektor. En av lærerne ved Volda vgs., Håvard Krøvel-Velle, ga elevene faglige oppgaver knyttet til streiken, og er veldig fornøyd med engasjementet.

AKTIV LÆRER: Håvard Krøvel-Velle kledde seg for miljøet.
FOTO: Stine Lund Trøan

– Sitt ned, sitt ned, sier han til Nærnetts utsendte reportere.

– Vi hadde egentlig en plan om ekskursjon til Ålesund den fredagen, men det falt gjennom. Denne saken er for viktig, og jeg synes det er veldig bra at elevene streiker for fremtiden.

Aktiv debattant

– Jeg er aktiv på sosiale medier og i kommentarfelt, og møter ofte meningsmotstandere. Som oftest er det sunt å diskutere, men jeg forsøker å unngå stanging mot andre. Når det gjelder miljøsaken, pleier jeg å utfordre med å si at hvis det viser seg at jeg som tror på klimakrisen tar feil, så er konsekvensene til å leve med. Livet går videre og alt er fint, og jeg legger meg flat. Hvis derimot klimafornekterne tar feil, så blir konsekvensene fatale for kloden vår.

– Her hender det at jeg blir beskyldt for å drive med hersketeknikker, men det synes jeg ikke.

KOMMENTAR: Håvard Krøvel-Velle er aktiv i sosiale medier. SKJERMDUMP: Facebook
 

Krøvel-Velle forteller at skolen han jobber på er et sertifisert miljøfyrtårn, og at alle timeplaner burde ha blitt ryddet til fordel for en temauke tilknyttet streiken.

– Dessverre kom saken litt for brått på. Jeg gjorde det jeg kunne og ga elevene mine i grafisk design om å lage protestplakater. Vanligvis tar en slik prosess mellom én og to uker med flere utkast, tilbakemeldinger og redesign. Denne gangen brukte vi fem og en halv klokketime, og alle bestod med glans.

– Plakatproduksjonen var gjennomført digitalt, og jeg betalte 200 kroner av egen lomme for å disse trykket for elevenes skyld. Det er småpenger satt opp mot saken.

For fravær – mot fraværsgrensa

Når det gjelder streik og fravær, så mener Krøvel-Velle at det vanligvis bør føres fravær. Hvis ikke, så undergraves det opprørske som er forbundet med streik.

– Men i dette spesifikke tilfellet, så vil jeg sammenligne det med borgerrettighetssaken til Martin Luther-King. Det beste hadde selvsagt vært om elevene ga blanke, og bare streika og fikk fravær, men på grunn av fraværsregelen, så blir dette litt mer problematisk.

Han får støtte av medier- og kommunikasjonselevene Raphael Andreas Fiskaa Gerbron og Robin Leikanger Skar. De er for streiken og for fravær, men mot selve fraværsgrensa.

– Problemet er hvis du har litt mye fravær fra før, så får du ikke vært med på streiken uten å risikere karakteren. Da mister du et helt år før du får tatt opp faget igjen, sier Skar.

Begge elevene var til stede under streiken sist fredag. Gerbron fikk tak i en megafon og brølte ut til de oppmøtte, og Skar dukket opp med en plakat han designet i Photoshop. Hvordan var det å være med på opplegget?

ENGASJERTE: F.v: Raphael Andreas Fiskaa Gerbron og Robin Leikanger Skar. FOTO: Stine Lund Trøan

– Hvis jeg skal være helt ærlig: Dritkult! Det var noe eget å stå der og kjempe for en hjertesak jeg har. Men vi er sure for at det må gå så langt før det skjer noe. Det er fremtiden vår det er snakk om. Vi må risikere vår fremtid for at verden skal få det bedre, forteller Gerbron.

Har dere vært med på slike engasjement tidligere?

– Det her var jomfrustreiken min. Jeg meldte meg derimot inn i Natur og Ungdom før jul og har stått på stand, men ikke noe i den skalaen her. På den annen side er jeg engasjert hele tiden. Jeg plukker opp søppel etter vennene mine hvis jeg ser de ikke gjør det selv.

– Ubrukelig argumentasjon

En respons fra voksne som de har mottatt i det siste handler om at de nå ikke lenger kan dra til Syden, ta buss, kjøre bil eller kjøpe ny mobiltelefon hvert år og lignende. Svaret til elevene er krystallklart:

– Dette er for dårlig argumentasjon. Et av poengene med saken er at det må forskes på alternativer til de miljøskadelige variantene vi har i dag. Å begrense CO2-utslipp i dag er fullt mulig – det må bare gjennomføres. Norge, som et av verdens rikeste land bør være foregangsland for å ta vare på miljøene, og skape internasjonale miljøavtaler som faktisk holder vann. Da er vi på vei til en mye sunnere klode.