Vil gjøre e-sport like stort som fotball

Vil gjøre e-sport like stort som fotball

Styret i Volda E-Sport ønsker å gi et godt tilbud til de som vil bli best i dataspill. F.v. Michal Aurstad, Paul Ottar Tornes, Stian Færøy, Harald Utnes Kvangarsnes, Roar Vikene. FOTO: Erik Kristoffer Jørgensen

Dataspill på et profesjonelt nivå er et fenomen som har tatt verden med storm på få år. De største lagene i e-sport har flere hundretusener av supportere og spillere med millionlønn. Nå har Volda også fått sin egen e-sport-organisasjon.

Volda E-Sport er en nyopprettet organisasjon som ønsker å gi de som er over gjennomsnittet interessert i dataspill en arena for å trene, lære og konkurrere. Med et tett samarbeid med Volda TI har styret i Volda E-Sport store planer og drømmer for hva klubben kan bli.

– Vi ønsker å bli en sosial arena og kunne gi gamere et tilbud på et internasjonalt nivå. Vi håper på å kunne bli like store som fotball og håndball i Volda, og fungere som en breddeklubb, forteller styremedlem Paul Ottar Tornes.

E-sportklubben ønsker å tilby treninger med seriøse og flinke trenere i et miljø som kan sammenlignes med hvordan de profesjonelle trener. De vil holde til i en brakke som de leier av Volda TI. Denne brakken er nå under renovering, men planen er at den vil være utstyrt med ti stasjonære spill-PC-er, som vil være nok til at to lag på fem spillere kan trene og konkurrere mot hverandre. Dette vil også gi dem muligheten til å trene til såkalte «offline-turneringer», slik som de store turneringene foregår. Det vil også være utsyr til å spille konsollspill som FIFA.

Ettersom organisasjonen fortsatt er i oppstartfasen er det ikke bekreftet noen trenere enda, men styreleder Stian Færøy forteller at de er i samtaler med flere potensielle trenere, men vil ikke røpe noen enda. Færøy fortsetter så å fortelle om hvordan miljøet rundt e-sport har veldig mange engasjerte deltakere som er veldig glad i å lære fra seg.

– Mitt inntrykk er at de som er flinke i dataspill vil inkludere, og det er ikke noen trenerhåndbok slik som i fotball. Vi vil derfor etablere et internasjonalt nettverk for å lære av hverandre, forteller Færøy.  

Et tilbud til alle

Volda E-Sport ønsker å etablere seg innenfor alle spill som er populær blant de engasjerte i klubben, men fokuset nå i starten vil ligge på de spillene som har allerede større turneringer og ligaer, f.eks. i Telialigaen. League of Legends, DOTA, CS:GO, Rocket League, FIFA og Fortnite er eksempler på spill med turneringer på lands dekkende nivå i Norge og større på verdensbasis.

– Alle skal få lov til å bli god og alle skal få lov å være med, sier styremedlem Michal Aurstad og smiler.

I denne brakken vil Volda E-Sport holde til. FOTO: Stian Færøy

– Vi ønsker å tilby muligheter til å delta på alle nivå innenfor E-sport, ikke bare spille, men også kommentere og streame, forteller Paul Ottar Tornes, som også er med i styret.

Samtlige av styremedlemmene deltok eller var med å drive VoldaLAN som gikk av stabelen for første gang tidligere i februar. LAN-et var en stor suksess og deltakere i alle aldre var med på arrangementet. Tornes forteller om hvordan foreldre kom innom og så hvor stort engasjement det var blant deltakerne og kjøpte billett til seg selv, eller barna sine.  

Målet til Volda E-Sport er å kunne operere på lik linje med fotball, håndball, volleyball og de andre sportene som er populær i Volda og nærområdet. Det er ingen hemmelighet at Volda er kjent for å dyrke unge lovende idrettsutøvere og Volda E-Sport ønsker å ta del i dette og sende spillere fra Volda til verdenseliten.

Mye arbeid igjen

Selv om planene er store for Volda E-Sport er det fortsatt mye arbeid igjen før organisasjonen er oppe og ruller for fullt.  Styret håper å ha brakken ved VTI fotballbane klar til sommerferien, men dette krever store summer.  Paul Ottar Tornes forteller at Volda E-Sport ønsker veldig gjerne å få flere lokale samarbeidspartnere på banen.

Stian Færøy forteller at de i fremtiden vil kunne arrangere turneringer i Volda og kanskje bringe et Norgesmesterskap til bygden, og at de vil inkludere de lokale bedriftene i dette.