Vil ikke ha Språkrådet til Volda

Vil ikke ha Språkrådet til Volda

Ottar Grepstad Foto: Ivar Aasen-tunet

Ottar Grepstad vil ikke at Språkrådet skal flyttes til Volda. Han får støtte av ansatte ved Høgskulen i Volda. 

Sunnmørsposten skrev før helgen at Ottar Grepstad, direktør for Nynorsk kultursenter og tidligere styreleder i Språkrådet, var negativ til forslaget fra Møre og Romsdal fylkeskommune om flytting av Språkrådet til Volda. Språkrådet er en av organisasjonene som kan bli flyttet ut av hovedstaden som følge av den nye planen om lokalisering av statlige arbeidsplasser, og fylkeskommunen mente at det språklige fagnivået i Volda ville gjøre bygda til en egnet lokasjon. Dette ville ha ført til 36 nye statlige arbeidsplasser til Sunnmøre.

Førstelektor i norsk ved HVO, Anne Steinsvik Nordal
Foto: Høgskulen i Volda

Grepstad fortalte til avisa at selv om han generelt er for desentralisering og flytting av statlige arbeidsplasser, burde Språkrådet bli i Oslo fordi den kompetansen som trengs kun finnes der.

Får støtte av fagfolk i Volda

Anne Steinsvik Nordal og Wenke Mork Rogne, henholdsvis førstelektor og

førsteamanuensis i norsk ved Høgskulen i Volda, er begge enige med Grepstad.

Førsteamanuensis i 
norsk ved HVO, 
Wenke Mork Rogne
Foto: Høgskulen i Volda

– Å flytte Språkrådet ut av Oslo er en veldig dårlig idé. Vi er begge for desentralisering, men akkurat Språkrådet bør bli i hovedstaden fordi det gjør mest nytte for seg der, sier de.

De forteller videre at når Språkrådet er plassert i Oslo, så ligger det nærme makta, og har dermed en mye større mulighet for å påvirke den, og samtidig jobbe for interessene til brukere av mindretallsspråk som nynorsk. De mener også at om Språkrådet ble flyttet til Vestlandet ville det svekke nynorsken, da den da ville ha blitt avgrenset til ett område av landet.

Forstår argumentene

Rektor ved HVO Johann Roppen
Foto: Veronica Turnage

Rektor ved høgskulen, Johann Roppen uttaler seg ikke i like sterke ordelag, men forteller at han forstår argumentene til Grepstad.

– Oslo er nok den eneste plassen i landet per dags dato som har den kompetansen som kreves for å drive Språkrådet, forteller han. 

Han mener også at om Språkrådet skulle blitt flyttet til Møre og Romsdal, ville Volda vært den plassen med størst sjanse for å få det til.

 

 
 
Bør Språkrådet flyttes til Volda?
Ja
Nei
Poll Maker