– Det er slitsomt å leve et liv med rus

Vil ut av rusen

SØRE SUNNMØRE TINGRETT: Mannen som blant annet er tiltalt for skadeverk på Eid kirke måtte denne uken møte i retten. Foto: Ruben Lund Alfheim

Mannen som er tiltalt for hærverk i Eid kirke forklarte i retten at han har et narkotikaproblem, og at han ønsker å komme seg ut av rusen.

SØRE SUNNMØRE TINGRETT (NÆRNETT): Rettssaken mot den tiltalte mannen i 20-årene ble avsluttet torsdag, og i retten innrømmet den tiltalte at han er lei av et liv med rus.

– Jeg trenger behandling og rette rammer rundt meg for å bli kvitt problemene. Det er veldig slitsomt å leve et liv med rus, sa han.

Mannen er tiltalt for en rekke lovbrudd, og måtte denne uken møte i Søre Sunnmøre tingrett. Saken ble behandlet i retten onsdag og torsdag.

Les mer: Forklarte seg i retten om hærverket på Eid kirke

Den tiltalte forklarte at han har slitt med rus i store deler av livet, og at han har hatt en vanskelig oppvekst. I retten kom det frem at han har bodd på barnevernsinstitusjon og at han har vært innlagt på ungdomspsykiatrisk avdeling. For tiden soner han i fengsel.

– Jeg blir helt annerledes når jeg ruser meg, og gjør ting jeg aldri ellers ville gjort, sa han.

Den unge mannen er tiltalt for hærverk i Eid kirke. Ifølge tiltalen brøt han seg inn i kirken og påførte den omfattende skader. Han har også blitt tiltalt for vold, innbrudd og besittelse av narkotika. Den tiltalte har erkjent at han var beruset under de fleste av lovbruddene.

Advokat for den tiltalte, Krister Øie Braute, mener hans klient har behov for avrusing. I retten kom det opp forslag om døgnbemannet behandling på avrusningsklinikk.

– På generelt grunnlag har lovgivningen bestemt at man i større grad skal forsøke å yte veiledning og behandling til de som begår kriminalitet i rus. Dette gjelder særlig for yngre lovbrytere. Målet må være å få dem bort fra det negative sporet de har havnet i, forklarte Braute til Nærnett.

Aktor la ned påstand om straff i torsdagens rettssak, og mener at den tiltalte bør dømmes for flere av lovbruddene.