Virru værra med på påsketur?

Tittelen er en strofe hentet fra den eneste norske påskesangen jeg kommer på som ikke er religiøst betinget. Hva skjer med det? Hvor er alle sangene om påskeharen som leverer unga stappfylte påskeegg? Hvor er versene om Kvikk lunsj og appelsinklin på skivottene? Hvor er rimene om de unge våryre parene på påskehytta? Jeg vet ikke.

Alt jeg kommer på er de kristne salmene om dødsdommen Mester'n fikk for rundt 2 000 år tilbake og dagene som fulgte. Jeg synes allikevel at det er mye å ta av.

Nordmenn har påsketradisjoner for andre ting enn de religiøse. Det leses ikke mer krim enn i påskeuka, samtidig som de lytter til Påskelabyrinten på P1. Familiene stresser opp til hytta på Norefjell med grineunger i baksetet med det nedarvede nettbrettet slengende i fanget.

Jo Nesbø er blant Norges største krimforfattere. Den mannen er også sanger og tekstforfatter. Hvorfor har ikke han skrevet påskesanger? Gjerne noen som kan legges ved som single med bøkene sine. Da slår han to påskefluer i én smekk.

«Jenter som kommer og jenter som går» kan han bytte ut med «Høner som kommer og harer som går. Kryssord som feiler, egg du aldri får. Kylling som gliser en tidlig vår. Hyttetur med en våryr matador».

Andre tema det går an å skrive om er de evinnelige brettspillene. Yatzy og Ludo, for eksempel – spillene hvor vinneren bestemmes av terningens tilfeldigheter, og ingenting annet. Eller Monopol som river stakkars, slitne familier fra hverandre.

Det samme kan sies om Mario Party på den gamle Nintendo-konsollen under dinosaur-TV-en på hytta. At flere ikke er brutalt myrdet etter å ha spilt ferdig disse spillene er verdt en sang i seg selv. En slags hyllest til tålmodigheten, for det skal ikke stå på planlegginga.

Det var et utgammalt ektepar som fikk spørsmål om de hadde vurdert skilsmisse i løpet av de femti årene de hadde vært gift. «Nei, ikke skilsmisse. Mord? Helt klart. Men ikke skilsmisse».

NRK er veldig på nøtter i forbindelse med høytidsfeiringer. Nei, ikke de nøttene. Påske- og julenøtter. Disse overarbeida og overbudsjetterte spørsmålsrundene som får enhver reiseglad norrbagge til å misunne Gokstad og Baches arbeidsplasser. De er tradisjon, og de bør få en hyllest i en sang. Påskeversjonen, altså. Juleversjonen har Alf Prøysen sikkert allerede skrevet.

Vi trenger flere sanger om påsken og dens tradisjoner om hytteturer, skitabber, appelsinkliss og Kvikk lunsj. Øystein Sunde skrev den ene som eksisterer i 1984, og ingen har turt siden.

Det er på tide med et nytt skråblikk og en hyllest til den vårvinterlige høytiden. Jeg nominerer den fantastiske visesangeren Charlotte Audestad.