VTI: Ønsker miljøvennlig fyll, men må skje raskt

VTI vil ha miljøvennlig fyll

BEKYMRA: VTI føler på et ansvar for helsa til barna, og ønsker derfor å legge nytt miljøvennlig kunstgressfyll. FOTO: Ingrid Heltne

Volda Turn- og idrettslag føler først og fremst et ansvar for helsa til barna når fotballklubben skal legge nytt kunstgress om en måneds tid.

  – Vi er i dialog med kommunen om å få til et mer miljøvennlig fyll som er laget av korker, ikke gummi fra bildekk som brukes i dag, sier daglig leder i VTI, Solveig Storeide. Men beslutninga må skje fort. Graset er bestilt, entreprenørfirma er leid inn, og de er klare til å bytte gresset innen en måneds tid og må ha fyll innen da.

  – Men det er dyrere. Derfor må vi finne noen som vil være med i et spleiselag for å få råd, sier hun. Storeide har blitt kontakta av varaordføreren i kommunen som er interessert, og håper på et samarbeid.

Solveig Storeide: ønsker miljøvennlig fyll i kunstgraset. FOTO: Ingrid Heltne

Bekymra for helsa

Men får de ikke til en slik ordning, må fotballklubben bruke det billigere, og mindre miljøvennlige alternativet. Storeide bekymrer seg først og fremst over helsa til barna om de må fylle med gummi fra bildekk.

  – En ting er jo at gummien går i elva, men det har vi bedre rutiner for i år enn i fjor. Men det er forskning som tyder til at det er helseskadelige for barna, og det føler vi et kjempeansvar for, og det ansvaret har vi tenkt å ta. Men vi ønsker jo å ha miljøvennlig fyll på hele stadion, både inne og ute.

  – Hvor ofte etterfyller dere?

  – Nå har vi ikke fylt på over et år, sier hun. 

Mener det ikke er helsefarlig

I følge Norges fotballforbund finnes det ingen rapporter som slår fast at gummifyllet er helsefarlig og konkluderer med at inntil det kommer bedre alternativ, er gummifyllet det beste.

Helge Standal i Miljøpartiet de Grønne i Volda, peker på at de oppskårede bildekkene ender opp som mikroplast og gjør skade på en del organismer om det ender opp i naturen.

  – Det forsvinner en god del granulat, og det må etterfylles. Det kan være regnvann, snøbrøyting og det kan henge igjen på klær og sko, sier han til Nærnett. Standal mener det mest ideelle hadde vært om de gikk over til naturlig gress, men ser at det er urealistisk å få igjennom.