X2-festivalen fortsetter å vokse

Speedflying

Vinger: Marius Beck Dahle og Marius Helland Bøstrand arrangerer speedflying under årets X2-festival. Foto: Hilltrigger Production

Arrangørene forventer rundt 3500 tilskuere til ekstremsport-festivalen, som arrangeres for tolvte gang i april. I år er det nye lokaler, og to nye sportsgrener på programmet. 

Det varierte sportsprogrammet har to nykommere, paravinsj og buldring. I tillegg er bølgesurfing, longboard og frikjøring med i Norgescupen. Festivalområdet har også blitt enda større i år.
 – Vi kommer til å bruke Rolls Royce-bygget som ligger rett over veien fra Rokken, i tillegg til Rokken og området i mellom, forteller Lise Musum Stangvik, kommunikasjonsansvarlig for X2.

Flyr med risiko
Marius Beck Dahle arrangerer og deltar i speedflying på festivalen. Han har drevet med sporten siden 2013 og har flydd over 1000 ganger. I følge Dahle er speedflying nesten som paragliding, bare med en mindre skjerm. Som regel går man opp til en topp med skjerm og utstyr på seks kilo i sekken, gjerne på ski, og «svever» ned til et landingspunkt.

– Det er kjekt å kunne fly ned fra en topptur, i stedet for å gå hele veien tilbake, sier han.

Foto: Veronica Turnage
ADRENALIN: Marius Beck Dahle fikk adrenalinkick de første gangene han «fløy». Nå gjør han det mest for opplevelsen.  Foto: Veronica Turnage

Dahle var nylig å fløy i Chamonix, men voldingen liker Sunnmøre best. Favorittstedet er Slogen. På X2 skjer speedflyingen fra Hellesylt i Stranda kommune, sammen med fallskjerm- og basehoppene. Sporten er veldig væravhengig og deltakerne trenger både lisens og skjerm.

– Det er viktig å ta hensyn til været. Det er en ekstremsport og vi tar det forsiktig, sier Dahle.

Han opplyser om at de har søkt tillatelse til å fly fra tre topper i nærområde, hvis været ikke blir bra nok.

Konkurranse for de erfarne
Speedflying er en ny sport. I Norge er det mellom tre- og fire hundre som har lisens til å drive med sporten. Dahle forteller at noen velger å fly uten lisens, noe som har ført til mange ulykker.

– Det kan være skummelt. Speedflying er en risikosport, så det er viktig å ha opplæring og fokusere på sikkerhet.

Han har selv kjent på faren med å drive med ekstremsporten. For noen år siden brakk han blant annet halebeinet.

Nytt i år er swooping og presisjonslanding. Det er to nye konkurranser som kun er for de erfarne. Her får deltakerne poeng for kvaliteten på landingen.  

Flere deltakere
Arrangørene håper de nye konkurransene og aktivitetene vil trekke enda flere mennesker til festivalen.

– Vi gleder oss veldig til den gode stemningen som oppstår når mange ekstremsport- og friluftsinteresserte samler seg i hjerte av Sunnmørsalpene, forteller kommunikasjonsansvarlig.

De forventer enda flere deltakere og publikummere i år.

– Vi forventer over 300 konkurransedeltakere og rundt 3500 tilskuere, forteller festivalansvarlig Eirik Vaage.

Han gleder seg mest til Norgescupen, og til den nye scenen i Rolls Royce-bygget.