Et nytt perspektiv på yoga

Yoga, psykisk helse

SINNSRO: Instruktøren ber studentene løfte hendene og la håndflatene møtes. De avlsutter med det velkjente ordet "Namaste." Foto: Helene Rossholt

Kishore Satwal vil vise at yoga er mer enn bare trendy trening. Det kan hjelpe mot å gå på en smell. 
 

Klokka 08.00. Idrettsbygget. Armer og bein begynner å strekke seg i forskjellige retninger.

En time ut i yogaøkten og 15 stykker ligger utstrakt på gulvet i gymsalen.

Avslappende toner smyger seg ut av høyttalerne. Etter en stund blir de bedt om å sette seg sakte opp. Alle sitter helt stille. Så begynner instruktøren å puste raskt og dypt. Du kan se at magen buler inn og ut. Etter litt nøling starter folk å herme og et samstemt kor av pusting treffer veggene.

Dette brenner han for.  Mannen med krøllene som sitter foran i salen og puster langsomt. 

Kishore kommer fra India. Helt siden han var liten har yoga vært en fast aktivitet i hjemmet. Noe hele familien var en del av.

Nå er han i Volda. For to år siden startet han opp gratis yogakurs.

Det ble raskt veldig populært selv blant kanskje stivere nordmenn. 

– Jeg merket at yoga er annerledes i norsk kontekst. Folk dro på Stamina og hadde spinning på onsdag og yoga på søndager. De hadde ikke den samme kulturelle forståelsen av yoga som den jeg vokste opp med.

– Samtidig må jeg si at nordmenn er det sprekeste folket jeg har møtt. Dere bringer opplevelser inn i livet med et åpent sinn.

En av dem som er i gymsalen denne morgenen er Vlad.

Vlad kommer fra Romania. Han har vært i Volda tidligere. Nå er han tilbake igjen som student. Lufta, naturen og havet gjorde at han ikke klarte å holde seg unna bygda. Det gir ham ro. Det gjør også yoga. 

Vlad forteller at han blir mye latere uten yoga. Foto: Helene Rossholt

– En morgen med yoga gjør at jeg angriper dagen med mye mer motivert. Jeg har erfart et liv med, og uten yoga. Livet gir mye mer glede når yoga er en del av det.

Victoria fra Belarus er også med på morgenøkten.

 

Victoria går på yogakurset til Kishore fast og sier alle er velkommen. Foto: Helene Rossholt

 

 

 

 

– Jeg liker kombinasjonen av det psykiske og det fysiske. Det er en god distraksjon fra daglig stress. Yoga handler mye om kommunikasjon med deg selv. Det er fint å kunne dele den opplevelsen med andre og skape samhold, forteller Victoria. 

 

Nettopp samhold og raushet er selve hovedtanken bak denne yogatimen -  som en del av markeringen av Verdensdagen for psykisk helse ved Høgskulen i Volda. 

Kishore mener yoga er viktig for god helse. Derfor mener han det er viktig å bidra. 

Kishore har jobbet  sammen med journalister fra Dagbladet, der ble det snakket varmt om Høgskulen i Volda. Nå har han vært her i to år, og har ingen tanker om å reise hjem med det første. Foto: Helene Rossholt

– Det er viktig å diskutere psykisk helse. I India blir du hele tiden eksponert for ekstreme forskjeller mellom rik og fattig. Likevel, har vi en annen mental innstilling til livet. I Norge er folk deprimerte uten at de helt vet hvorfor. Jeg tror materialismen har en tendens til undertrykke oss. Det brukes for å fylle et tomrom. Personlig synes jeg det er tragisk.

For Kishore ble det derfor viktig å fram hva yoga egentlig er. 

– Yoga betyr felleskap. Sinnet, kroppen og følelsene skal være samstemt. Jeg ønsket å gi dem et nytt perspektiv på yoga. Det er et tankesett som kan følge deg i hverdagen, avslutter han. 

Klokka 09.30

En og en halv time yoga senere. 

Når timen er ferdig skotter to jenter bort på hverandre og smiler. De reiser seg og gir hverandre en klem. Slipper taket, og går mot klærne sine. Jakke og sko. Så går de ut til nok en høstdag. En ny dag. Hverdagen. 

Les mer om psykisk helse: Over 200 studenter ved Høgskulen i Volda oppgir at de har alvorlige symptomer på psykiske plager.